5 metróállomás Európából, amin nem csak áthaladni érdemes

A metró néha több, mint eszköz, hiszen akadnak állomások, amelyek igazi látványosságnak számítanak.

Fotó: Shutterstock

Közlekedési csomópontok vagy inkább művészeti galériák? Az európai metróállomások nem mindig csak arról szólnak, hogy eljuttassák az utasokat A-ból B-be, olykor turisztikai látványosságok is egyben.

München, Németország

Fotó: Wikmedia

Westfriedhof

A müncheni metró első ránézésre meglehetősen jellegtelen – egészen addig, amíg el nem utazunk a városközponttól legtávolabb eső állomásokhoz. Az U1-es vonal északi és déli végében található megállóknál különféle dekorációs stílusok és dizájn eklektikus elegyével találkozhatunk. Nem győzünk majd csodálkozni a Candidplatz és a Georg-Brauchle-Ring állomásainak élénk, színes hullámaitól a hangulatos, barlangszerű Westfriedhof állomásig, amelynek kupolái és szabadon álló sziklafalai kék fényben úsznak.

Nápoly, Olaszország

Fotó: Shutterstock

Toledo

Nápoly megítélése még mindig elég megosztó, elsősorban a köztisztaság és az elhanyagoltabb, kevésbé biztonságos városrészek miatt. A metró azonban remek szimbóluma Nápoly fejlődésének is, hiszen ahogy a város kissé lelakott tengerparti kikötőből virágzó turisztikai célponttá növi ki magát, úgy alakultak át a földalatti állomások is egy művészeti projekt keretében, ami során kortárs művészek kaptak szabad kezet a belső terek kialakításában. Több mint 180 alkotás, 90 olasz és nemzetközi művész több mint 180 műve áll a város állomásainak középpontjában. A rendszeresen Európa legszebb metróállomásának választott Toledo ma már önmagában is turisztikai látványosság.

Lisszabon, Portugália

Fotó: Shutterstock

Lisszabon metrója hűen tükrözi a fölötte lévő utcák színeit és vibrálását, bátran kijelenthetjük, hogy ez a város legnagyobb művészeti galériája. A hálózat több mint 50 állomásának falai vászonként szolgáltak a művészek, tervezők és építészek számára, feladatuk pedig nem más volt, mint hogy műveiken tükrözzék a város történelmét, kultúráját és az adott városrészek jellegzetességeit. Ahogy a város számos épületét, természetesen egyes állomásokon a jellegzetes azujelo csempék is megjelennek, de olyan megálló is van, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha egy kaleidoszkópba keveredtünk volna.

London, Egyesült Királyság

Fotó: Flickr

Tottenham Court Road

A világ legrégebbi, több mint 150 éves földalatti vasútja a Tube. A London alatt húzódó vonalak és állomások labirintusát a hosszú évek, évtizedek során jól karbantartották és időről időre felújították, gondosan figyelve rá, hogy a korábbi dizájnelemek, például az Art Deco jegyei még megmaradjanak. Az újabb állomások már modernebb dizájnnal büszkélkedhetnek, ehhez pedig híres művészek is hozzájárultak, többek között Eduardo Paolozzi skót művész, aki a Tottenham Court Road állomásra készített látványos mozaikfestményeket.

Stockholm, Svédország

Fotó: Shutterstock

Gyakran a világ leghosszabb művészeti galériájának is szokták nevezni a stockholmi metróhálózatot, ami nemcsak szokatlan, szabadon hagyott kőmennyezeteinek és falainak köszönhető, hanem annak, hogy több mint 100 mérföldnyi műalkotás található itt. A hálózat szinte valamennyi állomását több mint száz, különböző művész által készített festmény, szobor, mozaik, falfestmény, installáció és metszet teszi jóval többé egyszerű tömegközlekedési csomópontoknál.

AMI MÉG ÉRDEKELHET