Csak kevesen láthatják a brazilok eldugott paradicsomát

Egykori börtönszigeten található 2023 legszebb tengerpartja.

Fotó: Unsplash


Az Atlanti-óceán brazíliai partjai mentén fekvő Fernando de Noronha-szigetcsoport egyik strandja érdemelte ki 2023-ban a világ legjobb tengerpartja elismerést, amit az olvasói értékelések alapján oszt ki a TripAdvisor.

Az érdekes sziklaképződményekkel, vulkanikus kőzetekkel és leginkább trópusi strandokkal teli Fernando de Noronha-szigetcsoport mintegy 350 kilométerre fekszik a Brazília északkeleti sarkán található Natal városától. Ezen csodás strandok közül került ki a Tripadvisor idei győztese is, a Baia do Sancho partszakasz.

Fotó: Shutterstock

A 21 sziget egy elsüllyedt vulkanikus hegység maradványai, amelynek alapzata több mint 750 méterrel az óceán felszíne alatt található. A legnagyobb szigetéről elnevezett csoport érzékeny ökoszisztémájának köszönhetően 2001 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Az alig 18 négyzetkilométernyi Fernando de Noronhát a XX. században sokáig börtönszigetként használták, és a szökések megakadályozása érdekében a hatóságok folyamatosan irtották az erdőket. Ennek szerencsére mára nincsen nyoma, 1988-ban természetvédelmi státuszt kapott, és az ökoturizmus egy fontos állomásaként szigorú környezetvédelmi szabályokat léptettek életbe.

Fotó: Unsplash

Emiatt csak napi 420 látogató keresheti fel a szigetet, akiket környezetvédelmi adó megfizetésére is köteleznek, amelynek összege az ott töltött napok számával egyenesen arányosan növekszik. Ezért és a távolság miatt Fernando de Noronha látogatóinak többsége tehetős turista, főleg a brazil elit tagjai közül – így a mintegy 5000 helyi lakos az angol nyelv elsajátítására sincs rászorulva.

Fernando de Noronha legfőbb értékét és vonzerejét változatos flórája és faunája jelenti.

Itt található például a tengeri madarak legfontosabb költőhelye a Dél-Atlanti-óceán trópusi részén, olyan madarak fészkelnek itt, mint a fehérfarkú trópusimadár, a piroslábú szula vagy az ezüstlile. A környező vizekben pedig hemzsegnek a különféle teknősök, bálnák, delfinek, cápák és egyéb tengeri állatfajok, így a búvárok körében is nagy népszerűségnek örvend.

AMI MÉG ÉRDEKELHET