Librării speciale

Unul din magazine se află într-o biserică de 700 de ani, iar altul pe un vas.

Foto: Getty Images

Ne imaginăm librăriile ca fiind magazine în clădiri frumoase, romantice sau în spații deschise, ultramoderne, gen cuburi de sticlă. Arhitecții și proprietarii de magazine sunt mult mai creativi de atât, venind cu soluții absolut originale.

Majoritatea celor care călătoresc au locuri preferate, pe care le caută în fiecare oraș, metropolă sau chiar în sătucuri ascunse. Unora le place să petreacă timpul în porturi, alții se plimbă prin magazine. Există exploratori înrăiți ai barurilor și, desigur, sunt călători care își rezervă timp pentru cultura locală și librării. Dacă până acum nu ai fost atent la librării în timpul călătoriilor tale, poate că în cele ce urmează vei prinde gustul specificului local și al scenelor comerciale neobișnuite.

Librăria The Paddy Field, China

Foto: Chen Hao


Librăria se află în localitatea chineză Xiadi, unde clădirile în ruină din orășelul de 800 de ani au fost recondiționate de voluntari, pentru ca minunile istorice să nu dispară. Pereții principali ai clădirii din vremea dinastiei Ming și Cing s-au păstrat, în casă funcționează o librărie, iar în pivnița ei o sală de lectură. Aici sunt peste 7500 de volume, majoritatea din sfera cărților științifice, începând cu istoria artei și până la sociologie.

Pivniţa librăriei

Foto: Chen Hao


Cel mai liniștit loc din zonă, sala de lectură.

Word on Water, Anglia

Foto: Getty Images


În barca din anii 1920 a fost amenajată o librărie, dar pe vas sunt organizate frecvent și evenimente culturale. Word on Water se găsește la Londra pe canalul Regent's.

Interiorul librăriei de pe vasul Word on Water:

Foto: Instagram


Pe vasul Word on Water funcționează și o sală de lectură, iar când se face frig, toată activitatea – inclusiv magazinul - se mută în interior.

El Ateneo Grand Splendid, Argentina

Foto: Getty Images


Supermarketul de cărți aflat la Buenos Aires este probabil cea mai frumoasă și mai mare librărie din lume. Magazinul a fost amenajat în teatrul Grand Splendid ce datează din anul 1919, care astăzi funcționează ca punct de întâlnire, cafenea, sală de lectură și librărie. Clădirea era o ruină destinată demolării, dar a fost cumpărată de lanțul de librării Grupo Ilhsa, care a renovat-o și i-a dat o viață nouă.

The Last Bookstore, SUA

Foto: Getty Images


Regula în librăria amenajată în fosta clădire de bancă din Los Angeleseste că... nu există reguli, așadar ne putem pierde vremea cu orele printre rafturile cu cărți aranjate aleatoriu. Caracteristica The Last Bookstore este că volumele au fost aranjate mai degrabă după culoare decât după numele autorului. Se găsesc în preponderență cărți în regim de anticariat.

Munro's Books, Canada

Foto: Facebook


Magazinul din interiorul fostei bănci a fost fondat cu 50 de ani în urmă de autoarea ce deține un Premiu Nobel, Alice Munro, și de soțul ei. Magazinul nu se limitează doar la cărți; aici se vând opere de artă, jucării, iar în clădire funcționează și o cafenea.

Librairie Avant-Garde, China

Foto: Getty Images


Înainte să se deschidă această librărie ciudată la Nanking, pe spațiul unde se află clădirea a fost un buncăr antiaerian și o parcare. Spațiul cu o suprafață de 4000 de mp a fost renovat de proprietarul Qian Xiaohua în 1999, iar de atunci este o destinație turistică. Totuși, este folosită cu precădere de către studenții locali. Proprietarul este catolic, așadar intrarea amenajată într-un altar este și un puternic simbol spiritual, iar conceptul locului se bazează pe doi piloni importanți ai culturii: cărțile și religia. Magazinul găzduiește adesea spectacole și workshopuri. Datorită fotografiilor de pe pereți, spațiul se poate vizita și ca sală de expoziție permanentă.

Libreria Acqua Alta, Italia

Foto: Getty Images


Magazinul aflat la Veneția este probabil singurul în care merită să ne încălțăm cu cizme de cauciuc, deoarece este inundat. Denumirea librăriei înseamnă: librăria inundată. Proprietarii se străduiesc să protejeze clădirea de apă, iar cărțile ude de la intrare sunt pe post de scări.

Selexyz Dominicanen, Olanda

Foto: Getty Images


Biserica gotică de 700 de ani din Maastricht a devenit o minunată librărie. Clădirea bisericii catolice Selexyz Dominicanen a fost profanată în 1790 de către Napoleon deoarece și-a cazat personalul aici, înmagazinând și o parte din armament. Restaurarea clădirii a început în 2005 cu intenția de a găzdui o librărie.

Atlantis Books, Grecia

Fotó: Instagram


Doi turiști englezi au hotărât să deschidă o librărie la Santorini. Cei doi tineri s-au întors după doi ani pe insula greacă, aducând cu ei alți prieteni și au deschis magazinul Atlantis Books, amenajat într-o locuință săpată în stâncă.

Atlantis Books

Foto: Instagram


Panorama de pe terasa librăriei îți taie respirația, oferind spațiu pentru o grămadă de mini-evenimente culturale.

Zhongshuge, China

Foto: Getty Images


Magazinul modern aflat la Ciungking a fost amenajat după modul de funcționare al caleidoscopului, fiind decorat cu foarte multe oglinzi – astfel rezultă un interior care de fapt este iluzie optică. Scările, oglinzile și culorile de pe pereți ne pun la încercare simțurile.

Vezi de ce este o capodoperă arhitecturală librăria de la Ciungking:

youtu.be

Welcome to the Most Beautiful Bookstore in Chongqing| Zhongshuge Bookstore
AMI MÉG ÉRDEKELHET