Ezért szeretik annyian Lisszabont – 5 dolog, amivel te is helyinek érezheted magad a portugál fővárosban

A múzeumok és a szokásos turistalátványosságok meglátogatása mellett néhány napig próbáljunk meg mi magunk is úgy élni Lisszabonban, mint a helyiek.

Fotó: Shutterstock

A tapasztalt utazók pontosan tudják, hogy minden új városban érdemes azokat a helyeket keresni, amit az ottlakók is kedvelnek és azt rendelni az étteremben, amit a pincérek is szeretnek. De menjünk ennél tovább és próbáljunk néhány napot úgy eltölteni a portugál fővárosban, mintha mi is ott élnénk!

Ha kávé, akkor bica!

Fotó: Shutterstock

Mint sok helyen a világban, a portugáloknál is a kávé az egyik kedvelt napindító. Lisszabonban az a mondás, hogy minél erősebb, annál jobb, ezt az erős kávét pedig Bica néven is emlegetik, ami lényegében az eszpresszót jelenti. Az is fontos, hogy megadjuk a módját: ne csak úgy menet közben, egy utazós bögréből kortyoljuk el feketénket, üljünk le egy kávézó teraszára és szánjunk egy kis időt a nap eleji szeánszra, harapjunk kávénk mellé a helyi kedvelt édességből, a pastel de natából.

Általában ebéd után is fogyasztják, sőt olykor megbolondítják egy kis alkohollal, ez az úgynevezett bica com cheirinho.

Séta, séta, séta

Fotó: Shutterstock

Hogy máshogy ismerhetnénk meg igazán egy várost, ha nem úgy, hogy járunk-kelünk az utcáin. Húzzunk kényelmes cipőt és vágjunk neki a városnak. Sétálhatunk egyszerűen csak az orrunkat követve, de csatlakozhatunk valamilyen városi sétához is, ahol nemcsak érdekes infókat, de kedves új ismerősöket is szerezhetünk. A városban egyébként biciklit is bérelhetünk, sok helyi is azzal jár és a turistabuszok helyett is bátran válasszuk a tömegközlekedést, így jobban megismerhetjük Lisszabon valódi arcát.

Irány a piac!

Fotó: Shutterstock

A helyiek gyakran viccelődnek vele, hogy ha valamit elloptak tőlük, akkor a Feira da Ladran – amit szó szerint tolvajok piacának fordíthatunk – valószínűleg megtalálják. Valójában ez egy hangulatos bolhapiac, ahova a lisszaboniak is szívesen járnak és ahol a turisták is eltölthetnek néhány kellemes órát minden kedden és szombaton, miközben válogatnak a régiségek, a kézműves termékek és az egyéb használt tárgyak között.

Ha pedig végeztünk, ebédeljünk a közeli Focaccia in Giro étteremben, ahol a város legjobb szendvicseit kóstolhatjuk.

Sport a helyiekkel

Fotó: Shutterstock

Miért is ne ismerkedhetnénk úgy is a várossal, hogy egy szokásos rutinunkat, például a napi kocogást is magunkkal visszük a nyaralásra? A Tejo folyó mellett csodás futópálya várja a sportolókat, fussunk végig a part mentén Cias do Sodrétól Belémig, a 7 km alatt kicsit lemozogjuk a fantasztikus portugál édességeket, miközben magunkba szívjuk a hely hangulatát. Aki nem rajong a futásért, gyalog vagy akár kerékpárra pattanva is megteheti a távot.

Ha valóban a helyiekkel szeretnénk együtt kocogni, akkor hétköznap este 6 óra környékén vagy hétvégén reggel induljunk.

Frissítő a nap végére

Fotó: Shutterstock

A késő délután tökéletes lehetőség arra, hogy leüljünk egy bárba vagy egy kellemes teraszra és átgondoljuk a mögöttünk lévő napot, kezünkben valamelyik ízig-vérig portugál koktéllal. Keressük fel a Mouraria és Alfama negyedeket, ahol régi kocsmák sorakoznak és üljünk be a helyiekkel egy sörre, vagy egy portugál likőrre, a ginjinhára, még a vacsora előtt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET