Cea mai mică mare din lume este ascunsă între stânci de calcar

Satul spaniol găzduiește și cea mai mică plajă.

Fotó: Unsplash


În provincia nordică Asturia, în apropiere de Golful Biscaya, se ascunde una dintre cele mai superbe plaje din Spania. Playa de Gulpiyuri, înconjurată de stânci de calcar, este cunoscută ca fiind cea mai mică plajă din lume, iar zona de apă pe care o mărginește este cea mai mică mare din lume.

Plaja, situată în mijlocul continentului și unde poți avea acces doar indirect, printr-o peșteră, este una dintre cele mai interesante atracții din Asturias. Datorită locației sale și a dimensiunilor reduse, este cunoscută și sub numele de "cea mai mică mare din lume", aflată la aproximativ 300 de metri de Oceanul Atlantic. În timp ce partea nordică a zonei este mărginită de stânci abrupte de calcar, partea sudică este o plajă de nisip de doar câteva zeci de metri.

Foto: Instagram

Playa de Gulpiyuri nu este singura plajă spectaculoasă din zonă, deoarece formațiunile stâncoase de la Cuevas del Mar și Playa del Toro nu sunt departe, la fel ca și plaja cu formă neobișnuită de la Playa del Poo.Playa de Gulpiyuri aparține, din punct de vedere administrativ, de municipalitatea Llanes, care are un bogat patrimoniu istoric maur. Orașul vechi, construit în secolul al XIII-lea și înconjurat de un zid medieval lung de 300 de metri, găzduiește bazilica Santa María del Conceyu, construită în anii 1100, și cazinoul local.

Foto: Getty Images

Frumoasele stânci de calcar care mărginesc Llanes la sud, fac parte din Rezervația Naturală a Munților Sierra del Cuera.

Văile adânci dintre înălțimi sunt pline de defileuri și peșteri sinuoase, dintre care cea mai faimoasă este Cueva de Caldueñin, care poate fi vizitată în cadrul unor tururi ghidate. De asemenea, în zonă se află peștera Bolado, cu picturile sale rupestre antice.

AMI MÉG ÉRDEKELHET