Festői, ünneplő Litvánia – barangolás a Baltikumban! (2. rész)

Képzeletbeli úti tervünk délről indul, hogy a végén a Balti-tenger partján búcsúzhassunk a régiótól.

Fotó: Pixabay


Sorozatunk második részében a körút litvániai részéről olvashatsz. A legdélibb balti ország alig nagyobb, mint a történelmi Erdély, így kényelmesen, pár óra alatt átszelhetjük. De fókuszáljunk a fővárosra is: Vilnius idén ünnepli fennállásának 700. évfordulóját!

A litván főváros, Vilnius központjában, a régió legnagyobb barokk főterén nincs hiány kőcsipkékkel díszített, katolikus és görögkeleti templomokból, valamint régi palotákból. Ha egy kis történelemre vágyunk – korzózzunk egyet a Katedrális téren, váltsunk jegyet a Nagyhercegi Palotába, másszuk meg a Gediminas-őrtornyot és vadásszunk szuvenírre a felkapott Pilies utca butikjaiban.

Fotó: Shutterstock


Ha azonban a kortárs pezsgés mellett döntünk, vegyük az irányt az Užupis mini köztársasága felé!

Az alig fél négyzetkilométeres művésznegyed önálló alkotmánnyal és tizenkét fős hadsereggel rendelkezik, utcáin galériák, kiállítótermek, stúdiók váltják egymást, minden sarkon graffitizett homlokzatot, eklektikus, elvont bisztrókat találunk – igazi bohém paradicsom!

Ha igazán finom litván házikosztra vágyunk, keressük fel a Vilniusban három éttermet üzemeltető Šnekutist. Izgalmas kézműves ipákkal és mézsörrel kísérve itt belakhatunk a helyi specialitásokból: kóstoljuk meg a cepelinait (sertéshússal töltött, krumpliból készült hosszúkás gombócféleség), a tejföllel nyakon öntött krumplipalacsintát vagy a szalonnás sárgaborsót, a žirniai su spirgučiaist. Ha pedig futtában, két program között falnák valami tartalmasat, keressük a divatos litván streetfoodot, a hússal, zöldségekkel, sajttal vagy épp lekvárral töltött, kibinai névre hallgató faszénen sült batyut, míg ínyenc, termelői falatok a Halés piacon szerezhetők be legkönnyebben.

Fotó: Shutterstock

Curonian Spit

Bár Lettország és Riga felé északnak vezet az utunk, ha időnk engedi, tegyünk egy kis kitérőt nyugati irányba. A litván–orosz határnál (vagyis a kálinyingrádi enklávé közelében) olyan természeti látványosság vár ránk a tengerparton, amitől leesik az állunk! Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Curonian Spit Nemzeti Park bámulatos jelenség: fodros-kócos homokdűnék futnak a Balti-tengerbe a valószínűtlenül kék ég alatt, hosszú, mezítlábas sétára hívva a langyos fövenyen. Ismerjük meg közelebbről a habokba nyúló dűnehátat megalkotó óriás, Neringa legendáját, valamint a terület különleges növény- és állatvilágát, kulturális örökségét! Időt adva magunknak és az élmények befogadásának a Curonian Spit felfedezésére szánjunk bő fél napot!

Fotó: Shutterstock

Palanga

Innen a part mentén észak felé haladva, a német-skandináv hangulatú Klapeidán átautózva, költsünk el egy késői, de annál kiadósabb ebédet a borostyán litván fővárosában, a festői Palangában. A 17. század óta a megkövesedett gyanta megmunkálásából élő település tengerparti mólója maga a romantika, villasora a tiszta elegancia, éttermei pedig a tradicionális litván konyhától (Restoranas 1925) a fine dining élmény csúcsáig (Vanagupé) a teljes skálát lefedik.

Sorozatunk következő részében a körút lettországi részéről olvashatsz.
AMI MÉG ÉRDEKELHET