Un sat de lângă Paris a fost transformat în 50 de ani într-o localitate-fantomă

O tragedie aviatică și un aeroport au provocat această schimbare tristă.

Goussainville-Vieux Pays, cândva un sat de poveste la nord de Paris, nu departe de Aeroportul Charles de Gaulle, este acum aproape pustiu.

Înainte de anii 1970, Goussainville era un sat francez fermecător tipic din jurul Parisului, cu vânzători ambulanți, cafenele romantice și turle bisericești din care răsunau clopote. Tragedia a lovit satul la 3 iunie 1973, când un avion supersonic sovietic Tu-144 s-a prăbușit în sat, în timpul unui spectacol aerian la Salonul Internațional de Aviație și Spațiu Paris-Le Bourget, rupându-se în două în timpul unei manevre. Opt rezidenți locali și toți cei șase membri ai echipajului avionului au fost uciși în accident, iar rămășițele aeronavei au distrus 15 locuințe.

Foto: Getty Images

Catastrofa din 1973

În urma dezastrului, mulți dintre locuitorii din Goussainville au părăsit aproape imediat satul, iar exodul s-a accentuat un an mai târziu, după deschiderea Aeroportului Charles de Gaulle, când puțini oameni au mai putut suporta zgomotul avioanelor care decolau și aterizau. Drept urmare, cei care s-au mutat nu au reușit să își vândă casele din apropierea pistelor, iar în cei 50 de ani care au trecut de atunci, majoritatea clădirilor au fost aproape complet distruse.

Foto: Instagram

Astăzi, vizitatorii sunt întâmpinați de ziduri prăbușite, ferestre sparte și grădini devastate de buruieni. Doar Biserica Sfântul Petru și Sfântul Pavel, din secolul al XIV-lea, a rămas intactă și este protejată de stat ca monument.

Și, în mod ciudat, librăria din sat, Goussainlivres, este încă deschisă.

Foto: Instagram

Întrebarea este, bineînțeles, cine ar vizita vreodată o astfel de localitate-fantomă? În afară de turiștii pasionați de dezastre, mai ales urbexerii (exploratorii urbani) care vânează tocmai astfel de locuri abandonate. Una dintre clădirile lor preferate este un conac nobiliar din secolul al XIX-lea, a cărui structură s-a dărâmat de mult, dar care este încă îndrăgită de artiștii graffiti și fotografi.

Video despre localitatea-fantomă

www.youtube.com

On a passé une journée avec l’habitant d’un village fantôme, le Vieux-Pays de Goussainville
AMI MÉG ÉRDEKELHET