5 locuri foarte reci în lume

Există locuri în lume unde -35°C este considerată a fi temperatura de vară...

Doar unele dintre locurile cu vreme extremă sunt populate, restul este habitatul unor microorganisme și uneori mamifere care s-au adaptat special la frigul extrem.

DOME FUJI, ANTARCTICA

Foto: Dr. Takao Kameda

Nu ne miră că cel mai rece punct din lume este chiar în Antarctica, unde cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată în 2010: au fost –93°C. Nu există prea multă viață în deșertul de zăpadă din Antarctica, dar solul este foarte potrivit pentru cercetările paleontologilor. Centrul de cercetare japonez Dome Fuji a fost înființat în 1995, unde și vara sunt –30°C. După standardele lor, această temperatură înseamnă aproape „cald”.

Denali, Alaska

Foto: Shutterstock

După Polul Sud, una dintre cele mai scăzute temperaturi a fost măsurată în cel mai înalt punct al Americii de Nord. Foarte popular în rândul alpiniștilor, vârful Denali se ridică cu 6178 metri deasupra nivelului mării. Și chiar dacă este cu 2671 de metri mai scund decât cel mai înalt loc din lume, datorită caracteristicilor sale geografice este mult mai rece decât Everestul. Aici cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost de –73,8°C, în timp ce pe Everest s-au măsurat doar –42°C.

VERHOIANSK, RUSIA

Foto: Shutterstock

Localitatea siberiană din apropierea Cercului Arctic nu este celebră doar pentru cele –69 de grade Celsius măsurate aici, ci și pentru că locuitorii săi se confruntă cu una dintre cele mai mari fluctuații de temperatură din cursul unui an. În ciuda minusurilor grele din timpul iernii, în lunile de vară se măsoară temperaturi de +30°C, acest lucru fiind o surpriză și la începutul epocii moderne, când a fost fondat satul. Pe atunci era o fortăreață cu scop protector în cazul în care vreo oaste inamică se aventura în ținut.

CENTRUL DE CERCETARE KLINCK, GROENLANDA

Foto: Shutterstock

Cercul Arctic este cel puțin la fel de interesant în cercetarea formării Pământului și a încălzirii globale, la fel ca și partea de sud a lumii. Cea mai rece dintre bazele de cercetare nordice se găsește în Groenlanda, unde mercurul termometrului s-a oprit la –69,4 grade Celsius. Centrul de cercetare Klinck este situat pe cel mai înalt punct al cercului polar arctic, unde se observă mişcările calotei glaciare şi ale pământului împreună cu fauna sa de microorganisme.

Snag, Canada

Foto: Shutterstock

Pentru locuitorii micuțului sat din Valea Yukon nu este mare lucru dacă le îngheață respirația. Râul Alb (White River) de lângă oraș este aproape întotdeauna acoperit de o calotă de gheață continuă, oferind o priveliște magnifică împreună cu munții înzăpeziți care se ridică în spatele său. Cea mai scăzută temperatură din așezarea atractivă și pentru unii turiști, în ciuda condiţiilor extreme, a fost de –62 grade Celsius.

AMI MÉG ÉRDEKELHET