Insula misterioasă pe care doar cercetătorii au voie s-o viziteze

Din 2008 este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO

Foto: Shutterstock


Există o mică insulă în largul Islandei pe care, oricât de mult ți-ai dori, nu o poți vizita. Insula vulcanică Surtsey iese din Oceanul Atlantic cu o înălțime de aproape 200 de metri, iar oamenii de știință efectuează cercetări la suprafața sa încă din 1963.

Există unele locuri din lume care nu sunt pentru turiști. Din această tabără face parte și Surtsey, în sudul Islandei, care s-a format în 1963, în urma a trei ani de erupții vulcanice. Fenomenele vulcanice de pe insulă au fost urmate de o înflorire a vieții, oferindu-le cercetătorilor o ocazie unică de a observa nașterea naturii. Noua insulă este monitorizată în prezent de cercetători, care se întreabă cum se poate crea un întreg ecosistem de la zero, fără intervenția omului.

Foto: Instagram

În consecință, pe Surtsey nu există aproape "nimic": singura clădire este o căsuță mică, unde doar cercetătorii au voie să stea. De asemenea, aceștia sunt strict controlați înainte de a intra pe insulă, deoarece vor să se evite aducerea de plante sau semințe străine. Primele semințe de plante au fost probabil aduse pe insulă de valuri și vânt, iar în șase luni au fost descoperite 14 specii de plante pe Surtsey. Sosirea primului păianjen, care a ajuns pe un buștean în 1966, a fost un bun indiciu al interesului cercetătorilor. Prima insectă care s-a stabilit permanent pe insulă a fost musca, dar la trei ani de la apariția insulei, 23 de specii diferite de păsări se stabiliseră deja – iar colonizarea plantelor s-a accelerat ca urmare.

Foto: Shutterstock

Până în 1983, a fost observat un grup de peste 70 de foci, iar în 2004, insula găzduia deja 60 de specii de plante - inclusiv licheni și ciuperci - și 89 de specii de păsări, iar în prezent, pe cele 141 de hectare ale sale trăiesc în total 335 de specii de nevertebrate.

Surtsey a fost înscrisă pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO în 2008.
AMI MÉG ÉRDEKELHET