Hány nap alatt érnénk lóháton Londonba, Párizsba vagy Rómába?

Gyere velünk egy képzeletbeli utazásra! Milyen lenne a nyaralás, ha az időben visszarepülve, csakis lóháton közlekednénk?

Fotó: Unsplash

Mi történne, ha se repülővel, se vonattal, se autóval nem tudnánk útnak indulni, és vissza kellene térni ahhoz, hogy lovon közlekedjünk. Ebben az esetben mennyi idő lenne London, Róma vagy Párizs? Most kiderül, milyen lenne a city break lovagolva...

London

A magyar történelem során viszonylag ritkán fordult elő, hogy egy hazai főnemesnek, vagy főméltóságnak dolga legyen a mai Egyesült Királyság fővárosában. Ennek egyik oka az volt, hogy politikailag távol voltunk egymástól, a másik pedig az, hogy ha a magyar király sürgős üzenetet szeretett volna küldeni az angol királynak, lóhalálában is több, mint egy hétbe került volna, hogy a levelet eljuttassa a címzettnek. Ha tehát ma alternatív módon szeretnénk utazni, távol maradva a vírustól és a repüléstől, akkor Budapestről összesen két hetet kellene utaznunk oda és újabb két hetet vissza. Első körben Bécset kell célba venni, aztán irányban tovább vágtázni Frankfurt felé. Innen Brüsszel felé vezet az út, egyenesen a francia átkelőig, Calais-ig. Innen pedig kompon keresztül jutunk el a csodás parti sziklákról is elhíresült Doverbe, ahonnan már csak egy napot kell lovagolni Londonig.

Róma

Fotó: Getty Images

Róma a kereszténység központja, a középkorban és a kora-újkorban pedig elképzelhetetlen volt egy európai királyság megléte a pápával való kapcsolattartás nélkül. A mai Vatikánvárosba naponta érkeztek a kifáradt követek, akiknek legjobb esetben is öt nap kellett ahhoz, hogy a király üzenetét eljuttassák az egyházi főméltósághoz, feltéve, hogy napi 12 órát vágtáztak. Kellemesebb tempóval tíz nap az út a budai várból, de cserében tele van szebbnél szebb látványosságokkal. Első körben Ljubljanát kell célba venni, a szlovén fővárosból aztán Trieszt felé kell galoppozni, ahol először lehet látni a tengert. Az olasz határon való átkelés után az út végig vezet Toszkána legszebb területein, ahol számos kulturális örökség ejt ámulatba, amíg Firenze felől ellovagolunk az olasz fővárosig.

Párizs 

Párizshoz már egy picit több közünk volt a történelem során, mint Londonhoz, de korántsem volt annyira gyakori úti cél, mint manapság. Képzeletbeli utazásunkon kicsit megtorpantunk, hiszen megdöbbentően sok lánykérés zajlik a szerelem fővárosának nevezett településen egy nap. De vajon mennyire lennének telítettek az odavezető utak, ha minden második férfi fehér lovon érkező herceget szeretne játszani a házassági ajánlat előtt? Ebben az esetben mintegy napot kellene úton lennie és a túra nagy részét Németországon keresztül kellene megtennie. Ha valaki vállalkozni szeretne erre a nemes feladatra, hogy így bizonyítsa a szerelmét, akkor Bécs felé kell indulnia, ahonnan Linz felé kell vennie az irányt, át a mindig csodálatos látványt nyújtó Alpokon. A Linznél való átkelés után előbb Nürnberg, majd Mannheim felé kell vágtázni, ahol az út mentén szebbnél szebb kastélyokkal találkozhatunk, mielőtt Saarbrücken-en keresztül Franciaországba érkeznénk. Innen a pezsgő őshazáján, Champagne-on keresztül kell vágtatni egészen Párizsig.

AMI MÉG ÉRDEKELHET