Kipróbálnád milyen James Bondnak lenni? London titkos alagútjait megnyitják a nagyközönség előtt!

London hidegháborús kémalagútjait magas színvonalú, immerzív élményeket nyújtó turisztikai látványossággá alakíthatják.

Illusztráció: The London Tunnels


Bemutatták London új múzeumának a terveit, amely a város leglátványosabb földalatti turisztikai látványosságának ígérkezik: a második világháborús alagutak mintegy 1,5 kilométeres szakaszát 220 millió fontból alakítják át immerzív látogatóközponttá.

London egykori kémalagútjai annyira titkosak voltak, hogy az Egyesült Királyság belbiztonsági törvényeinek hatálya alá tartoztak. Ám, ha megérkeznek a tervezési és kialakítási engedélyek, olyan építészcsapat fogja átalakítani egy részüket, amely már letette a névjegyét a szingapúri Gardens by the Bay és a londoni Battersea Power Station kivitelezésével.

Illusztráció: The London Tunnels

A londoni High Holborn negyedben, a Chancery Lane metróállomás alatt mintegy 40 méterrel található Kingsway Exchange alagutakat az 1940-es években építették, hogy a londoniakat védjék a német bombázásoktól a második világháború idején.

Ez volt az utolsó alkalom, hogy ezek az alagutak nyitva álltak a nagyközönség előtt.

Ezt követően itt működött a brit MI6 kémelhárítás egyik ügyosztálya, a szigorúan titkos brit Különleges Műveleti Igazgatóság – amely egyben a James Bond történetekből ismert Q részleg valódi ihletője. Itt alakították ki a Kingsway telefonközpontot is, amely belső kommunikációs központként szolgált az 1950-es években, a hidegháború alatt. Annak a „forró vonalnak" is otthont adott, amely közvetlenül összekötötte az Egyesült Államok és a Szovjetunió vezetőit. A British Telecom az 1980-as években vette át a helyszínt, létrehozva a világ legmélyebben fekvő bárját, amelyet csak a kormányzati személyzet használhatott.

A telefonközpont mögött álló technológia a nyolcvanas évek végére elavulttá vált, és leszerelték.

Illusztráció: The London Tunnels

Most azonban Angus Murray, a The London Tunnels vezérigazgatója nagy felbontású, immerzív képernyőkkel, interaktív szerkezetekkel, illatokat kibocsátó technológiával és több száz precíziós hangszóróval szeretné életre kelteni az alagút történetét a látogatók számára. "Az alagutak történelme, mérete és elhelyezkedése Holborn és a történelmi Square Mile között London egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává teheti őket" – mondta Murray. A tervek szerint 140 millió fontot fektetnek be a helyreállítási munkálatokba, majd további 80 millió fontot az immerzív technológiába.

Addig is London legjobban kiépített állandó földalatti turisztikai látványossága a Churchill War Rooms marad. Emellett a helyi metró is rendszeresen szervez "Rejtett London" túrákat, amelyeken a város elhagyott metróállomásait és alagútjait fedezhetjük fel.


AMI MÉG ÉRDEKELHET