Az infláció és az olimpia hatása: a Louvre emeli a jegyárakat

A Louvre múzeum bejelentette, hogy megemeli a belépőjegyek árát – mindezt hat hónappal a párizsi Nyári Olimpiai Játékok (2024. július 26.–augusztus 11.) előtt, amikor a szokásosnál is több turistát várnak a francia fővárosba.

Fotó: Pixabay


A Louvre múzeumba szóló belépőjegy 2024. január 15-től 22 euróba fog kerülni, miután 2017 óta 17 euróban volt rögzítve. A 29%-os emelés ugyanakkor nem haladja meg az ebben az időszakban jegyzett 30%-os infláció mértékét.

Fotó: Pixabay

A párizsi Louvre a világ leglátogatottabb múzeuma: a nagyközönség előtt nyitva álló 86 ezer négyzetméternyi kiállítóterület 2022-ben 7,2 millió látogatót fogadott. A jegyeladások tavaly 76,5 millió eurót tettek ki, ami azonban a működési költségeknek csak egynegyedét fedezi. A többit állami forrásokból és szponzorációból finanszírozzák.

Fotó: Pixabay

Az 1793-ban, Párizs központjában, a korábbi királyi palotában megnyitott Louvre a francia főváros egyik legfontosabb turisztikai látványossága. Rendkívül gazdag gyűjteményeket őriz, a mediterrán és közel-keleti civilizációk évezredes tárgyaitól a 19. századi képzőművészetig. A legtöbben Leonardo da Vinci festményéért, a Mona Lisáért, illetve a Milói Vénuszért, az egyik leghíresebb ógörög szoborért és az ókori egyiptomi régiségekért keresik fel az intézményt.

Fotó: Pixabay

Az áremelés azért is volt indokolt a Louvre szerint, mert két fontos projektre is kellenek források. Az egyik célja egy második belépőkapu létesítése az 1988-ban megnyitott, a piramis alatt található bejárat mellett, amely jelenleg nagyon zsúfolt.

Emellett a Louvre folytatni akarja a műtárgyak vásárlását is.

A párizsi intézmény például november elején felhívást intézett, amelyben adományokat kért a 18. századi francia festő, Jean Siméon Chardin egyik alkotásának megvásárláshoz: a Kosár erdei szamócával című csendélet ára 24,3 millió euró.

AMI MÉG ÉRDEKELHET