Egyedülálló kiállítás a Louvre-ban, egy sokáig titkolt gyűjteményből származó római kori tárgyakkal

Római régiségek Ausztriai Anna francia királyné egykori lakosztályában.

Fotó: louvre.fr


A legnagyobb itáliai magángyűjteményből származó római antikvitásokat – például Hadrianus császár portréját, Aphrodité istennő szobrait és szarkofágokat - állították ki Párizsban, Ausztriai Anna francia királynéfelújított lakosztályaiban a párizsi Louvre Múzeumban. A Torlonia hercegi család gyűjteményének csupán egy kisebb része látható november 11-ig a Louvre-ban. A franciaországi Auvergne régióból és Róma városából származó nemesi família a pápai vagyon kezelésével gazdagodott meg.

A kivételes gyűjtemény neve valószínűleg nem cseng ismerősen a nagyközönségnek, pedig ez a világ egyik legnagyobb ókori márvány magángyűjteménye. Korábban elrejtették a nagyközönség elől, ám a műtárgyak egy része 2020 óta több időszaki kiállításon is látható Olaszországban. "Nagy esemény, hogy ezeket az alkotásokat a francia és a nemzetközi közönségnek is bemutathatjuk" - mondta Cecile Giroire, a kiállítás főkurátora.

Fotó: louvre.fr

A Louvre, amely évente közel 9 millió látogatót fogad, a "Napkirály" becenévre hallgató XIV. Lajos édesanyja, Ausztriai Anna francia királynénemrégiben felújított lakosztályát választotta kiállítóhelyül. A hat látványosan berendezett szoba teljes felújításon esett át, amely 2022-ben kezdődött. Ebben a szárnyban általában ókori szobrok állandó kiállításai kapnak helyet, így a Torlonia-gyűjteményből származó mitológiai lények, bestiáriumok, szarkofágok, mellszobrok és császárszobrok most a Louvre antikvitásai mellett láthatók.

"Olyan gyűjteményekről van szó, amelyek hasonlóak, és bizonyos értelemben azt is mondhatnánk, hogy testvérek" - mondta Cecile Giroire. A kiállított kivételes alkotások között szerepel a Julio-Claudius-dinasztia római hadvezérének, Germanicusnak a bronzszobra, valamint az "Il caprone in riposo" ("A kecske nyugalomban") című görög szobor, amelyet a nagy barokk szobrász, Gian Lorenzo Bernini alkotott újra.

AMI MÉG ÉRDEKELHET