Öko, de luxus? Már dolgoznak az ilyen szállodán!

A Fülöp-szigetekre tervezett szállodakomplexum nulla emissziós, pazarlásmentes, fenntartható és önfenntartó. Bárcsak felépülne minél hamarabb!

A Nautilus Eco Resort egy új építészeti ágazat legjobb példája. Az arkológia (archology) egy modern építészeti stílus – azaz inkább filozófia –, amely ötvözi az építészetet és az ökológiát.

„Fedezd fel a világot anélkül, hogy elpusztítanád!" – ez a mottója a Nautilus Eco Resort megálmodójának, Vincent Callebaut építésznek.

Callebaut cége alapvetően úgy tervez, hogy az építményeik ne kizsigereljék a környezetet, hanem újjáélesszék az ökoszisztémákat.

Ez az egyedülálló, palawani ökoturisztikai fejlesztés a természetes folyamatokat és formákat utánzó dizájnelemekből épül fel, nagyjából az aranymetszés arányait követve. A háromágú tornyok egész nap úgy forognak, hogy mindig tökéletes panorámában legyen részünk és a legtöbb természetes fény jusson az épületbe. A tornyok közötti pavilonok kagylókat és korallokat imitálnak.

Illusztráció: Vincent Callebaut Architectures

A lagúna közepén található az origami hegy, amely egyben vízi park és kutatóegység, ahol a biodiverzitást vizsgálják majd, de az is cél, hogy a nyaralók beleláthassanak a kutatómunkába – ezzel ők is fontosabbnak fogják érezni a pozitív változásokat, a környezet értékét.A kagylóformájú szállodákban kiállításokat is szeretnének tartani – a kiállítások fókuszában a klímakrízis és a környezetvédelem lesz. A Vincent Callebaut Architectures-nek nem ez a szálloda az első öko koncepciója, a honlapjukon rengeteg fenntartható projektet láthatunk.

A palawani Nautilus Eco Resort látványtervei:

AMI MÉG ÉRDEKELHET