A câștigat supraturismul? Peru mărește limita maximă de vizitatori la Machu Picchu

În timp ce alte destinații de renume mondial depun eforturi pentru a limita efectele negative ale turismului excesiv, Peru ia măsuri în direcția opusă pentru a readuce vizitatorii în țară.

Foto: Shutterstock


Ministerul Culturii din țara sud-americană a anunțat că, începând de anul viitor, va crește numărul de vizitatori permis pe zi în cea mai faimoasă destinație turistică a țării, citadela incașă Machu Picchu.

Limita actuală a numărului de vizitatori zilnici de la Machu Picchu, între 3.600 și 3.800, va crește la 4.500 pe zi începând cu 1 ianuarie 2024, cu până la 5.600 de vizitatori permiși în anumite momente. Vizita impozantei ruine montane din secolul al XV-lea se află pe lista de dorințe a multor persoane din întreaga lume, dar limita zilnică de vizitatori a fost restricționată din cauza boom-ului turistic care a urmat epidemiei COVID-19 și a tulburărilor politice din Peru. Numărul de turiști care vizitau țara a ajuns la 4,5 milioane pe an înainte de epidemie, dar acesta a scăzut la 2,2 milioane până în 2023.

Foto: Pixabay

Plafonul nou revizuit și mai generos al numărului de vizitatori zilnici este considerat de experții în turism drept un semnal clar din partea guvernului că țara este sigură și că le așteaptă vizitatorii străini. Turismul reprezintă aproximativ 4% din PIB-ul țării și asigură aproximativ 1,4 milioane de locuri de muncă în Peru.

Foto: Unsplash

Machu Picchu este situat la o altitudine de aproximativ 2.500 de metri în sud-estul Peru, la aproximativ 130 de kilometri de capitala regională, Cusco. A fost construit la ordinul conducătorului incaș Pachacutec și a fost declarat Patrimoniu Mondial de către UNESCO în 1981.

Pentru majoritatea vizitatorilor, o vizită la Machu Picchu și în Valea Sacră presupune un zbor spre Lima și apoi spre Cusco, o aclimatizare la altitudine și o călătorie cu trenul sau chiar o drumeție spre sanctuar. Regiunea oferă o multitudine de atracții, inclusiv un amestec bogat de cultură locală și colonială, mine de sare și alte monumente incașe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET