Mademoiselle Chanel – pe urmele modei, la Paris

Gabrielle „Coco" Chanel a devenit una dintre cele mai influente persoane ale secolului XX. A fost un geniu care a deschis căi noi în modă.

coco chanel
Foto: Getty Images

Pornim acum pe urmele minunaţilor pași ai lui Coco Chanel, care ne-a părăsit din păcate acum 50 de ani.

Fotó: 123rf

Chanel óra- és ékszerüzlet a Place Vendôme-ban

Designerul de modă, care și-a început cariera producând pălării a fost condamnat de mulţi la începutul secolului XX tocmai pentru ceea ce i-a adus reușita: caracterul său puternic, ce părea prea masculin la vremea sa, deși nu a făcut altceva decât să se bazeze pe independenţă pentru a-și dezvolta talentul. Numele lui Coco Chanel s-a împletit cu cel al capitalei Franţei, iar bunica modei are un rol imens în faptul că Parisul este și acum destinaţia numărul unu a iubitorilor de modă. Mademoiselle Chanel și-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în arondismentul 1 al capitalei franceze, pe malul drept al Senei, în zona Luvrului, iar majoritatea locurilor preferate de ea pot fi vizitate și astăzi.

Place Vendôme

Foto: 123rf

Cel mai important sediu al domnișoarei Chanel a fost această piaţă din arondismentul 1. Aici se află hotelul de lux Ritz, unde locuia în propria suită la etajul al doilea – care poate fi rezervat și astăzi pentru suma de 18.000 de euro pe noapte. Iar printre numeroasele magazine de lux din piaţă, găsim și un magazin Chanel.

31 rue Cambon

Foto: Instagram

Sediul mărcii este situat la doar câţiva pași de Place Vendôme, pe o străduţă. În anii 1920, Coco Chanel a cumpărat întreaga clădire: a deschis un magazin la parter, un salon de haute couture la primul etaj și un apartament privat la etajul doi, unde primea oaspeţii – deși locuia în continuare la hotelul Ritz.

Théâtre des Champs Élysées

Foto: Instagram

Lui Coco Chanel nu numai că i-a plăcut să meargă la teatru dar, în calitate de designer de costume, a colaborat cu regizori, spre exemplu pentru spectacolul de balet din 1924, „Le train bleu" la Théâtre des Champs Élysées. De asemenea, a susţinut câţiva artiști tineri care au devenit ulterior celebri în lume, cum ar fi Igor Stravinsky.

De neratat în Paris!

Grand Palais

Foto: Getty Images


În acest palat minunat au loc de două ori pe an spectacolele de modă Chanel haute couture. Participarea la spectacole extravagante este un adevărat privilegiu, dar porţile Muzeului Parizian de Artă sunt deschise pentru toată lumea în clădirea de lângă, Petit Palace.

Angelina

Fotó: Instagram


În secolul XX, Parisul era centrul artistic al lumii, iar Angelina era unul dintre puţinele restaurante frecventate de artiștii contemporani. Ceainăria elegantă, veche de aproape 120 de ani, funcţionează și azi, la câţiva pași de Place Vendôme, iar cea mai faimoasă delicatesă a lor este ciocolata fierbinte numită L'Africain.

Musée des Arts Décoratifs

Fotó: Instagram

Divatmúzeum


Muzeul Modei și Textilelor, care a fost o instituţie de sine stătătoare pe vremuri, acum face parte dintr-un muzeu mai amplu de modă, design și arte plastice. Acesta este găzduit într-o aripă a Luvrului, având o serie de costume de nepreţuit în haute couture.

Le Grand Véfour

Foto: Instagram


Este unul dintre cele mai luxoase restaurante din oraș încă din secolul al XVIII-lea așa că, bineînţeles, Chanel a trecut deseori pe aici. La localul cu două stele Michelin, desigur că responsabil de meniu este un chef de renume, dar spectacolul gusturilor este ușor furat și de interiorul istoric, cu un decorat bogat, uimitor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET