Modalități extreme de a face față supraturismului în Madrid

O așa-numită "alertă neagră" ar putea duce la închiderea completă a unor străzi sau piețe din capitala spaniolă, din cauza aglomerației din timpul sărbătorilor de Crăciun.

Foto: Unsplash

Supraturismul reprezintă o problemă în multe destinații turistice europene, așa că de ce ar trebui să fie diferit în Spania, cea mai vizitată țară de pe continent? În Barcelona, au fost deja puse la punct inițiative civile pentru a ține turiștii la distanță, iar acum a venit rândul Madridului: capitala a anunțat măsuri drastice pentru perioada sărbătorilor.

Foto: Shutterstock

Madridul a luat o decizie dură în ceea ce privește afluxul de vizitatori în perioada sărbătorilor: potrivit EuroNews, acest lucru înseamnă că străzile ar putea fi închise în cazul în care centrul orașului devine supraaglomerat. Măsura va intra în vigoare doar dacă spațiile publice și traficul devin atât de aglomerate încât reprezintă o amenințare pentru siguranța și mobilitatea în capitală.

Foto: Unsplash

Poliția va folosi drone pentru a monitoriza de la înălțime cele mai congestionate străzi.

În momentul în care aglomerația va atinge cote maxime, străzile vor fi închise. După aceea, pietonilor li se va permite să părăsească zona, dar nu li se va mai permite să intre. Aproximativ 450 de polițiști vor patrula în oraș în timpul perioadei festive și alți 850 în zilele aglomerate. Deși măsurile speciale se vor aplica în tot Madridul, consiliul local spune că zonele critice sunt străzile Preciados și El Carmen, Plaza del Celenque, secțiunea din Calle Alcalá de lângă Plaza de Cibeles și Gran Vía.

Mai mulți turiști, mai mulți bani

Foto: Shutterstock

Numărul de turiști în Spania a crescut pe tot parcursul anului, nu doar în decembrie.

În primele 10 luni ale anului, 74,7 milioane de vizitatori au sosit în țară, ceea ce reprezintă o creștere de 18,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. În octombrie, care nu este o lună tipică de "vacanță", au sosit 8,17 milioane de turiști internaționali, cu 13,9% mai mulți decât în octombrie 2022. Chiar și în noiembrie, 3,3 milioane de turiști străini au sosit în țară, însemnând o creștere de 9,3%.

În octombrie, fiecare turist sosit în Spania a cheltuit în medie 1.260 de euro în timpul șederii sale, cu 9,8% mai mult decât anul trecut și cu 14,9% mai mult decât în 2019. Cu toate acestea, creșterea prețurilor (cu 15% față de 2019) a contribuit, de asemenea, la creșterea cheltuielilor din turism.

AMI MÉG ÉRDEKELHET