Extrém módon kezelnék a tömegturizmust Madridban

Úgynevezett „fekete fokozatú" riasztással akár utcákat vagy tereket zárhatnak le teljesen a spanyol fővárosban a karácsonyi ünnepek túlzsúfoltsága miatt.

Fotó: Unsplash

Európa számos nevezetességénél okoz gondot a tömegturizmus, miért lenne ez másképp a kontinens leglátogatottabb országában, Spanyolországban? Barcelonában már korábban civil kezdeményezések alakultak, hogy távol tartsák a turistákat, most pedig Madridon a sor: a fővárosban drasztikus intézkedéseket helyeztek kilátásba az ünnepi szezonra.

Fotó: Shutterstock

A spanyolországi idegenforgalom idei növekedése azzal ér véget, hogy a tömegturizmus miatt Madrid kemény határozatot hozott az ünnepi időszakban beáramló látogatók miatt. Az EuroNews szerint ennek értelmében a belváros túlzsúfoltsága esetén akár lezárhatják az utcákat. Az intézkedés csak akkor lép életbe, ha a közterületek és a közlekedés akkora telítettséget mutat, hogy az más veszélyezteti a település biztonságát és mobilitását.

Fotó: Unsplash

A rendőrség drónok segítségével a magasból figyeli majd a legzsúfoltabb utcákat.

Amint az emberáradat eléri a maximumot, az utcákat lezárják. Ezt követően a gyalogosok elhagyhatják az adott területet, de már nem léphetnek be oda. Az ünnepi időszakban mintegy 450, a forgalmas napokon pedig további 850 városi rendőr fogja felügyelni a várost. Bár a különleges intézkedések az egész Madridot érintik, a helyi tanács szerint a kritikus területek a Preciados és az El Carmen utcák, a Plaza del Celenque, a Calle Alcalá Plaza de Cibeles melletti szakasza és a Gran Vía.

Több turista, több pénz

Fotó: Shutterstock

A turisták száma Spanyolországban amúgy egész évben növekszik, nem csak decemberben.

Az év első 10 hónapjában 74,7 millió turista érkezett az országba, ami 18,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Októberben, amely nem tipikus "vakációs" hónap, 8,17 millió nemzetközi turista érkezett, 13,9 százalékkal több, mint 2022 októberében. Még novemberben is 3,3 millió külföldi turista érkezett az országba, ami 9,3 százalékos növekedést jelent.

Októberben minden egyes Spanyolországba érkező turista átlagosan 1260 eurót költött az ottléte alatt, 9,8 százalékkal többet, mint tavaly, és 14,9 százalékkal többet, mint 2019-ben. A turisztikai kiadások növekedéséhez azonban az árak emelkedése (15%-al 2019-hez képest) is hozzájárult.

AMI MÉG ÉRDEKELHET