Magyar tiszt is részt vett Magellán expedíciójában

A zászlóshajó tüzérségi parancsnoka volt.

Fotó: Pixabay


Ferdinand Magellán (születési nevén Fernão de Magalhães) 25 évesen szállt először tengerre, és utazásai során eljutott Indiába és Afrikába is. Tizennégy évvel később már saját flottával indult el élete utolsó útjára, amely során az akkori Fűszer-szigetek néven ismert helyre, a mai Maluku-szigetekre tervezett nyugati irányból eljutni, az amerikai kontinens megkerülésével.

Bár Kolumbusz utazásából kiindulva Magellán alighanem tudatában volt, hogy meg kell kerülnie Dél-Amerikát, az utólag róla elnevezett átjárót (a Magellán-szorost) csupán több hónapnyi keresés után sikerült felfedeznie és 27 napi hajózás után kijutnia a Csendes-óceánra – amelynek mga adta ezt az elnevezést. A legénységnek ezalatt rengeteg viszontagsággal kellett szembenéznie, a lázadásoktól kezdve egészen az élelemhiányig.

Az expedíció eredetileg 270 fős legénységének soraiban szerepelt a magyar származású Varga János, a Concepción, majd a zászlóshajó Trinidad tüzérségi parancsnoka is.

Varga sem a legjobban alakult, erről bővebben Tiktok-videónkban számolunk be:

@drive.magazine Bár Varga útjánák utolsó szakaszát fogolyként töltötte, az első emberek között volt, aki az Újvilág földjére lépett.🌎 #drivemagazine#világ#magellan#expedition#történelem#föld#utazás♬ Swan Lake "dance of four swans" - Kohrogi
AMI MÉG ÉRDEKELHET