Ezek a legjobb egynapos úti célok Budapest közelében

Fotó: Shutterstock


A legtöbb Magyarországra látogató turista Budapestet választja úti céljának. De amennyiben kimozdulnánk a nagyvárosi miliőből, viszont nem akarunk túl sokat utazni, akkor az alábbi, számos látnivalóval büszkélkedő településekre alig egy óra alatt eljuthatunk a fővárosból.

Vác

Fotó: InstagramLigeti-tó, Vác

A Dunakanyar mindig kézenfekvő választás a Budapestről indulók számára: Vác, Visegrád vagy Nagymaros alig 40 percnyi vonatozást igényel. A váci székesegyház és diadalív megtekintése után látogassunk el a Memento Mori-kiállításra, amely a város múmiáinak történetét mutatja be. Ha pedig a természet közelségére vágyunk egy napos nyári délutánon, sétáljunk ki a Szent Erzsébet sétányra vagy a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe.

Székesfehérvár

Fotó: PixabayBory-vár

Az egyik legjelentősebb magyar történelmi város is remek választás egy hétvégi kiruccanáshoz: a Középkori Romkert, az igaz szerelemnek emléket állító Bory-vár vagy a Gorsium Régészeti Park egyaránt megér egy látogatást. Fürdőruhát is vigyünk magunkkal, hiszen bármikor csobbanhatunk egyet az Árpád Fürdőben vagy a Csitáry G. Emil uszodában.

Apc 

Az egykori andezitbánya gödrében fekvő apci tengerszem (azaz a Széleskő-bányató) környéke ideális kirándulóhely: a több méter mély, kristálytiszta vizű tó és a környező erdő már három évtizede természetvédelmi terület, a tavat körülölelő sziklák tetejéről pedig csodás kilátás nyílik. A partok közelében több tűzrakóhely is van, így bográcsot is érdemes magunkkal vinni, de a lakmározás előtt még tesztelhetjük az erőnlétünket a virágokban gazdag Somlyó-hegyi tanösvényen.

Kosd

A Váctól északra fekvő Kosd elsősorban az állatbarátok és természetjárók számára ajánlott, hiszen olyan helyekre vezetenek innen túraútvonalak, mint a Látó-hegyi-kilátó, a Naszály-csúcs vagy a Násznép-barlang. De felkereshetjük a Naszály-völgyi Lovas Majort vagy a szomszédos RoBirtok Élményközpontot is, ahol sokféle állat között kapcsolódhatunk ki, a nyusziktól az alpakákig, és kézműves programokba is bekapcsolódhatunk.

Zsámbék 

Zsámbékon járva semmiképpen se hagyjuk ki a 12-13. századi Zichy-kastélyt és a premontrei szerzetesek által épített Romtemplomot, de választhatjuk a kisváros különleges kiállításait, a Lámpamúzeumot és a Repülésrégészeti Kiállítást is. A túrázók is megtalálják itt a számításukat, akár a Nyakas-hegyre kanyargó Szent Norbert tanösvényt, akár a valamivel távolabbi, Óriások Lépcsőjének nevezett természeti látványosságot választják.

Tata

A szlovák határ közelében található Tatán a 15. század elején épült impozáns vár és a közelmúltban restaurált Esterházy-kastély mellett érdemes felkeresni a Fellner Jakab-kilátót és a Kuny Domokos Múzeumot is. De végigsétálhatunk a Fényes Tanösvényen, vagy bejárhatjuk az Öreg-tó partján található Angolkertet is. Egy tóparti ebéd után átruccanhatunk a szomszédos Vértesszőlősre, amelynek régészeti bemutatóhelyén megismerhetjük Samut, Európa egyik legidősebb előemberét.

AMI MÉG ÉRDEKELHET