Máramaros: a megállt idő nyomában – II. rész

Fotó: 123rf

A festői tájakat és számos programlehetőséget kínáló Máramaros egyre népszerűbb a külföldiek körében is. Mi lehet az egyedi régió titka?

Autentikus hangulat

Fotó: 123rf

Aszaploncai Vidám Temető

Az autentikus máramarosi életérzést többnyire a Mára és az Iza folyók völgyének falvaiban találjuk meg, az aszfalt nélküli utcácskákban húzódó régi házak között. Barcánfalva és a Vidám Temetőjéről híres Szaplonca mellett ilyen a Románia legszebb falvának tartott Újharagos vagy a Mokanica erdei vasút kiindulópontja, Felsővisó.

D ha csak egyre jut időnk, az legyen a Gutin-hegység lábánál, Máramarosszigettől 22 kilométerre, délre fekvő Bréb, ahol valószínűleg nem kerülhetjük el, hogy a kedves helyiek beinvitáljanak, a különböző tradicionális mesterek műhelyébe pedig magunktól is benézhetünk. A XVI. századi fatemplom és az impozáns kapuk falvában Károly angol trónörökös alapítványa is vásárolt házakat.

Hagyományos háztartások

Fotó: 123rf

Ha a falusi turizmust választjuk és háznál szálunk meg, mindenképpen kérjük az étkezési lehetőséget is – a jó szívvel készített otthoni fogásoknak nincs párja. A pásztorok hagyományos étele a bálmos: a hígra főzött majd megsütött puliszkába juhtúró, tej és akár kolbász is kerülhet. Egy másik helyi jellegzetesség a kásás töltött káposzta.

Bréb akár a teljes máramarosi utunk „főhadiszállása" is lehet. A Mára és Kaszó folyók, valamint a Kakastaréj-szikla által alkotott háromszögben mintha megállt volna az idő, tökéletes helyszín az aktív kikapcsolódásra: a túraösvények együttes hossza 69 kilométer, a bicikliutak 164 kilométeren át kanyarognak, továbbá 37, hatósági engedéllyel rendelkező sziklafal várja a mászókat. A Kakastaréj Rezervátumban pedig siklóernyőzni is lehet.

Hegyvidéki idill

Fotó: Unsplash

Egy másik vadregényes vidék a három megye (Máramaros, Beszterce, Suceava) találkozásánál lévő Radnai-havasok. A festői szépségű táj a melegebb időszakban csodálatos színekben virít a sok alpesi virágtól. A környék gyalogos felfedezése mellett többnapos lovas túrákon, vagy barlangászáson is részt vehetünk. Hasonló idillt kínál a megye déli részén lévő Lápos-vidék is: elszigetelt templomok és kolostorok, apró falvak, kristálytiszta források, tavak, erdők, legelők…

Egyértelmű: Máramarosban érdemes előre megtervezni a családi kirándulásokat. Annyi a látnivaló, hogy ha mindent fel akarunk keresni az már a felnőtteknek is fárasztó lehet, nemcsak a kicsiknek. Bizony szelektálni kell – vagy több hetesre tervezni a kiruccanást…

AMI MÉG ÉRDEKELHET