7 curiozități surprinzătoare despre Marea Moartă

Informații inedite despre lacul cel mai sărat și aflat la cea mai joasă altitudine de pe Pământ.

Marea moartă
Foto: Unsplash

Contrar numelui, Marea Moartă întinsă în Depresiunea Iordanului este de fapt un lac cu o concentrație de sare de opt ori mai mare decât apa oceanelor și mărilor. Este cel mai adânc punct pe uscat de pe planetă: fundul lacului este cu 795 metri sub nivelul mării. În est, lacul se învecinează cu Iordania, iar în vest cu Israel și Cisiordania.

1. Foarte adânc

Suprafața apei este cu aproximativ 420 metri sub nivelul mării, iar fundul lacului cu 795 metri. Spre comparație, cel mai de jos punct al Americii de Nord, Death Valley, se află cu doar 86 metri sub nivelul mării. Marea Moartă se întinde pe 810 kilometri pătrați.

2. Wellness natural

Foto: 123rf

Sarea și nămolul Mării Moarte sunt cunoscute de milenii pentru proprietățile medicinale, fiind descoperite chiar și de industria frumuseții. Salinitatea apei este de 34%, conține și foarte mult magneziu și alte minerale, astfel apa reprezintă o soluție pentru multe probleme ale pielii și boli articulare. La Marea Moartă se organizează și excursii specifice de wellness, iar turiștii stau pe plajă împachetați în nămol. Dacă alegem partea israeliană, atunci după plajă un excelent program poate fi vizitarea cu telegondolă a fortului Masada, aflat la 400 metri înălțime, de unde se poate coborî într-o plimbare pe stânci.

Cetatea și palatul au fost construite de regele Irod cel Mare, între 37 și 31 î. Hr.

3. Puțin nămol?

Corpul acoperit de nămol la Marea Moartă este unul dintre cele mai populare subiecte foto pe rețelele de socializare. Nu doar pentru că este amuzant, ci pentru că aici se poate aplica fără niciun cost acest leac minune (prețul accesului pe plajă este totuși destul de piperat). Nămolul, ambalat în tuburi și cutii cu design atractiv, este vândut în întreaga lume de mărcile cosmetice. Nămolul care provine de pe fundul mării are un conținut ridicat de magneziu, sodiu, potasiu și calciu, astfel încât înmoaie, exfoliază și înfrumusețează pielea.

4. Pe urmele Bibliei

Foto: 123rf

Studii genetice recente ale manuscriselor biblice găsite în 1948 în peșterile din Munții Qumran au arătat că nu toate au fost scrise pe pergament realizat din piele locală și tăbăcit cu sarea Mării Moarte – printre manuscrise au fost descoperite și unele aduse de la mare distanță. De altfel, potrivit legendelor, primul turist de la Marea Moartă a fost profetul Avraam, strămoșul comun al iudaismului, creștinismului și islamismului. În plus, împrejurimile Mării Moarte sunt menționate și ca refugiu pentru regele David, care s-a ascuns acolo o vreme de dușmani.

5. Numai bacteriile rămân în viață

Datorită salinității concentrate a Mării Moarte, nicio ființă vie nu supraviețuiește în apă, cu excepția bacteriilor. Vestea bună este că cei cărora nu le place să înoate alături de plante acvatice vâscoase, nu au de ce să se teamă de asta aici, în schimb vestea proastă este că nu se poate bea deloc din apa lacului.

6. Plutești la suprafață

Înotul în Marea Moartă nu este o experiență grozavă: din cauza concentrației ridicate a sărurilor minerale, rămânem oricum la suprafață, dar, desigur, este permisă și practicarea sporturilor. În aceste condiții este mai plăcut doar să plutim pe suprafață, să ne relaxăm și să savurăm aerul sărat, umed. Salinitatea cea mai diluată este la suprafață, iar cea mai mare adâncime a lacului este de 330 metri.

7. Va dispărea

Marea Moartă devine an de an tot mai mică, putând dispărea în câteva decenii.

Nivelul apei scade cu 1 metru în fiecare an, iar calitatea apei se înrăutățește continuu. Marea Moarte se hrănește cu alte surse naturale de apă din regiune, reîmprospătarea fiind asigurată de apele pâraielor adunate în valea râului Iordan, dar se pare că acestea nu sunt de ajuns. În anii '60, cursul apei din vale a fost deviat pentru ca Israel să-și construiască rețeaua de alimentare cu apă a întregii țări, după care, din păcate, această zonă a fost neglijată și nu s-a gândit nimeni că, pe termen lung, Marea Moartă va dispărea.

Video

youtu.be

The Dead-Sea 4K | Israel From Above | AirWorks Aerial Photography | ים המלח
AMI MÉG ÉRDEKELHET