Marrákes: a keleti csodák földjén - fotógaléria

Az Atlanti-óceán partvidékétől mintegy 150 kilométerre fekvő Marrákes az egyik legnagyobb és legfontosabb metropolisz-övezet Marokkóban.


Marokkó egyik legjelentősebb királyi városa, a vörösbe burkolózó Marrákes magával ragadó hangulata az Ezeregyéjszaka meséinek világát idézi. A szűk utcácskákat mindenütt vörös épületek szegélyezik, az intenzív szín a szikrázó napsütésben és a naplementében egyaránt kellemes látványt nyújt. A látogatók egyre növekvő számára reagálva a kormányzat nemzetközi repülőteret épített a város mellé, így az immár könnyen megközelíthető Romániából is.

A XI. században alapított Marrákes öt évszázaddal később élte aranykorát. A várost irányító sejkek hatékony öntözőrendszert építtettek ki, amelyik ma is ellátja élettő vízzel a Menara olajfaligetet és a 400 hektáros Agdal kertet. A gazdag történelmi és kulturális örökség nyomait ma számos palota, mecset, sírhely és múzeum őrzi.

Fotó: Unsplash

A város szíve az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított Jamaa El Fna tér, amelyet Észak-Afrika egyik legnagyobb bazárja vesz körül, rengeteg szúkkal, vagyis árucsarnokkal. Amit itt nem lehet megvásárolni, talán nem is létezik…

Ha sikerül kikeverednünk a magával ragadó keleti forgatagból, ne hagyjuk ki Marrákes egy másik fő látványosságát és szimbólumát, a Kutubia mecsetet sem, amelyiknek minaretje 80 méter magasan emelkedik az épületek felé. Az óvárosi Medina kerületben láthatók a szultánok impozáns palotái láthatók és itt sétálhatunk a XII. században épült városfalak mentén is, valamint itt található a városlapító Ali Ben Juszuf nevét viselő kollégium, Észak-Afrika egyik legfontosabb muszlim oktatási központja, amelyet a XIV. században alapítottak.

Fotógaléria

Fotó: Pexels


Fotó: Pexels


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


AMI MÉG ÉRDEKELHET