Mașină zburătoare: o firmă chineză lucrează la un vehicul special

O serie de companii se luptă pentru a fi printre primele care aduc „mașini zburătoare” pe orizontul urban – printre ele se află și chinezii de la XPeng.

Producătorul chinez de vehicule electrice XPeng și-a dezvăluit conceptul pentru o mașină zburătoare care ar putea, de asemenea, să circule pe șosea, și pe care compania intenționează să o lanseze în 2024.

Ilustrație: XPeng

XPeng a dezvăluit primele imagini ale unui vehicul zburător electric la 1024 Tech Day anual, evenimentul unde își prezintă cele mai recente inovații. Mașina zburătoare capabilă să circule și pe șosea este dezvoltată de afiliatul companiei pentru mobilitate aeriană urbană (UAM), HT Aero. Vehiculul este o evoluție a conceptului anterior de mașină zburătoare cu două locuri al companiei, Traveler X2, dezvoltat tot de HT Aero. Conceptul ar fi capabil să funcționeze atât în aer, cât și pe șosele și va avea un mecanism cu rotor dublu pliabil, care îl transformă dintr-o mașină de uz stradal într-un vehicul zburător.

Ilustrație: XPeng

Începerea producției pentru noul vehicul este programată pentru 2024. Acesta va fi echipat cu un volan pentru condus și cu comenzi separate pentru zbor. Xpeng își propune să stabilească un preț de vânzare de aproximativ 120.000 de euro pentru vehicul, care în forma sa de producție de serie va fi mai puțin spectaculos decât conceptul prezentat. Vehiculul va include un sistem de analiză a mediului care poate evalua împrejurimile și condițiile meteorologice pentru a se asigura că poate decola și ateriza în siguranță la destinația dorită.

Ilustrație: XPeng

Deși va fi controlat manual, un algoritm de percepție și control al zborului îl va ajuta pe pilot să evite obstacolele în timpul zborului. Xpeng intenționează să vândă vehiculul direct consumatorilor și îl vede funcționând în medii urbane. A programat noul vehicul pentru producție de masă în 2024.

AMI MÉG ÉRDEKELHET