Cum poți avea o vacanță plăcută chiar dacă te-ai îmbolnăvit? Iată câteva sfaturi utile!

Să fii nevoit să pleci în vacanță cu dureri de stomac, gât înțepenit și febră este unul dintre cele mai neplăcute și enervante lucruri ce se pot întâmpla. Iată câteva sfaturi pentru ca vacanța ta să rămână, totuși, una reușită!

Foto: Shutterstock

Există multe țări în lume în care nu poți intra decât dacă ai făcut vaccinuri obligatorii sau în care s-ar putea să nu fie sigur să bei apă de la robinet. Acest lucru este deosebit de important în cazul în care călătorești cu o boală cronică, deoarece ești mai expus la riscuri. Înainte de a face planuri, iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont.

​VACCIN

Foto: Shutterstock

În funcție de destinație, este posibil să dorești să te vaccinezi împotriva malariei, holerei, febrei tifoide și febrei galbene, dar și vaccinurile de rutină trebuie verificate. De exemplu: vaccinul contra DTPA (difterie-tetanus-pertussis), vaccinul Covid-19, gripa și injecțiile pentru prevenirea hepatitei A și B. Nu uita să verifici și țările pe care doar le tranzitezi, deoarece în unele locuri poți intra doar dacă ai vaccinurile necesare.

Dacă știi cu siguranță că vei avea nevoie de mai multe vaccinuri, să-și stabilești un program de vaccinare.

În mod ideal, ar trebui să începi vaccinările cu aproximativ șase luni înainte de plecare, deoarece există momente în care sunt necesare injecții de rapel. Dacă nu ai timp pentru acest lucru, ar trebui să primești vaccinurile obligatorii sau opționale în aproximativ două luni. Ultimul moment pentru a face acest lucru este să verifici cerințele și recomandările țării în materie de vaccinuri cu șase săptămâni înainte de plecare, să primești vaccinurile de care ai nevoie și apoi să o faci din nou peste patru săptămâni. Este posibil ca unele țări să recomande doar anumite vaccinuri, dar să nu le solicite. În acest caz, ar trebui să discuți întotdeauna cu medicul tău, mai ales în cazul în care călătorești cu o boală cronică.

​MEDICAMENTE

Foto: Shutterstock


Asigură-te că primești medicamentele prescrise la timp și că verifici cum pot fi transportate în țara de destinație.

În multe locuri va trebui, de asemenea, să ai la tine un certificat medical pentru a dovedi că nu ești în posesia unor droguri. Dacă suferi deseori de infecții urinare sau alte boli care pot fi tratate doar cu antibiotice, este bine să fii pregătit și, dacă ai probleme, să te consulți cu medicul din afara țării cu privire la dozajul corect.

De asemenea, este o idee bună să iei cu tine mai multe medicamente fără prescripție medicală, deoarece nu poți să știi, în caz de nevoie, unde le vei găsi la destinație și la ce preț. Să ai la tine următoarele în călătorii:

  • Antipiretice, antitusive, antihistaminice, laxative, tablete de cărbune, tablete antiacid, antigreață, spray nazal.
  • Probiotice: pot fi de mare ajutor în caz de diaree, dureri de stomac.
  • L-glutamină: ajută la digestie și ajută la îmbunătățirea microbiomului intestinal, ceea ce este deosebit de important atunci când călătorești în zone îndepărtate sau mănânci în condiții nu tocmai igienice.
  • Vitamina C, Vitamina D și zinc: pentru a întări sistemul imunitar.
  • Antiseptic: pentru a dezinfecta rănile.
AMI MÉG ÉRDEKELHET