Történelmi modell – megérkezett az első BMW XM

A BMW XM sorozatgyártása 2022 decemberében kezdődik az Egyesült Államokban, a BMW Group spartanburgi létesítményében.

Fotó: BMW Group

A BMW XM a BMW M GmbH jubileumi évében bemutatott újdonságok fénypontjaként ünnepli világpremierjét, a BMW M1 óta a divízió első önálló modelljeként. Az első példányok 2023 tavaszán érkeznek meg a márkakereskedésekbe.

Fotó: BMW Group

A BMW XM modellben debütáló M HYBRID hajtáslánc-technológia maximális rendszerteljesítménye 653 LE, amelyet a 489 LE maximális teljesítményre képes belső égésű erőforrás és a 197 lóerős elektromos motor együttműködése állít elő. A technológia alapját egy újfejlesztésű, magas fordulatszám-tartományig kalibrált V8-as benzinmotor adja, amelyben M TwinPower Turbo technológia dolgozik. A benzinmotor teljesítmény-leadását nagy teljesítményű elektromos motor támogatja, a rendszerhez 8 fokozatú BMW M Steptronic automataváltó tartozik. Az M HYBRID hajtáslánc-technológia maximális forgatónyomatéka 800 Nm, a BMW XM 4,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/h-s sebességre.

Fotó: BMW Group

A középkonzolon található M HYBRID gombbal a háromféle vezetési üzemmód bármelyike aktiválható. Az ELECTRIC üzemmód zéró emissziójú utazást tesz lehetővé, akár 140 km/h sebességgel és akár 82 – 88 kilométeren keresztül (WLTP-ciklus szerint). Mindez a modell padlólemezébe épített nagyfeszültségű akkumulátornak köszönhető, amelynek nettó kapacitása 25,7 kWh. A müncheni gyártó Hans Zimmer zeneszerzővel közösen komponálta meg a BMW IconicSounds Electric portfóliót, amely összetéveszthetetlen hangaláfestéssel fűszerezi meg az elektromos motor teljesítmény-leadását.

Fotó: BMW Group

A hajtáslánc-technológia teljesítményét a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás továbbítja a négy hajtott kerék felé. A technológia a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint dolgozik, amely 4WD Sport üzemmódban érezhető leginkább. A bajor prémiummárka ügyfeleinek immár 4WD Sand üzemmód aktiválására is lehetőségük van, amely homokdűnéken és hasonlóan egyenetlen útfelületeken kínál tapadásra optimalizált meghajtást.

A modell alapfelszereltségének az adaptív BMW M Professional futómű-technológia is része, amely a típus-specifikus spirálrugókat, az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókat, valamint – a BMW M modellek történetében először – a 48 voltos technológiával dolgozó, elektromechanikus dőlés- és borulásgátló rendszert is magába foglalja. A BMW XM alapfelszereltségének része továbbá – a BMW M modellek történetében ugyancsak először – az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) is, amely nagymértékben fokozza a modell agilitását és kanyardinamikáját, sávváltásokkor pedig iránystabilitását.

Fotó: BMW Group

Az újdonság alapfelszereltségét olyan tételek színesítik, mint a multifunkciós BMW M ülések, a térdpárnák, a típus-specifikus BMW M bőrkormány, a Head-Up kijelző, illetve az M-specifikus tartalmakkal és optimális váltásokra figyelmeztető jelzésekkel dolgozó ívelt kijelző. A BMW XM utasterének hátsó felét bőséges térérzet, prémium minőségű anyaghasználat és extravagáns formák varázsolják exkluzív BMW M Lounge komfortkörnyezetté. A fűtött háttámlák egészen az utastér oldaláig nyúlnak, a luxus minőségű kényelmet pedig típus-specifikus párnák fokozzák tovább. A háromdimenziós kialakítású, fotópánt-stílusban szegélyezett és 100 darab LED fényforrással világító, művészi tetőkárpit minden tekintetben egyedülálló.

Fotó: BMW Group

Az utastér személyre szabhatóságáról négy felszereltségi szint gondoskodik, valamint az új Vintage bőrkárpit, amelyet a műszerfal és az ajtókárpitok felső részére rendelhetnek meg az ügyfelek. A hangulatvilágítás, a négyzónás automata légkondicionáló, a Harman Kardon surround audiorendszer és a Travel & Comfort rendszer ugyancsak az alapfelszereltség része, miközben az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán olyan tételek sorakoznak, mint például a Bowers & Wilkins Diamond surround audiorendszer, amelyet egy 1500 watt teljesítményű erősítővel, a tetőkárpitban pedig négy hangsugárzóval kiegészítve építenek be a mérnökök.

A valaha készült legerősebb BMW M modell

Jövő év őszén a portfólió a BMW XM LABEL RED csúcsmodellel bővül, amely a BMW M GmbH történetének legerősebb közúti modelljeként érkezik meg az utakra. A modell maximális rendszerteljesítménye 748 LE, amihez 1000 Nm csúcs forgatónyomaték társul.

AMI MÉG ÉRDEKELHET