Meglepő fóbiák a világ minden részéről

Félelmek, amelyek csak egy-egy adott országra jellemzőek.

ventillátor
Fotó: Pixabay
Fóbiákkal bárhol és bármikor találkozhatunk, sokan tartanak többek között a magasságtól, a pókoktól, a bezártságtól vagy éppen a tömegtől. Van azonban néhány, amely számunkra nagyon furcsa lehet, azonban kulturális okokból az adott helyen élők számára igencsak komoly félelem.

MEXIKÓ: FÉLELEM A „NEM" SZÓTÓL

Fotó: Shutterstock

A barátságos kommunikáció és a nyitott emberek alapozták meg a mexikói viselkedéskultúra hírnevét, amelyben a család az első, de a vendégekkel szemben a „mi casa es su casa" (magyarul az „én házam a te házad") kifejezés jellemzi a legjobban. A mexikóiak azonban éppen kedvességük miatt rendelkeznek egy számunkra teljesen életidegen fóbiával: rettenetesen utálnak olyan helyzetbe kerülni, amelyben nemet kell mondaniuk. Emiatt mindent meg is tesznek, hogy elkerüljék az ilyen szituációkat, és ha ez nem lehetséges, akkor igyekeznek a “nem” helyett valamilyen pozitív választ adni – majd később udvariasan kibújni a kínos helyzetből. Hasonló módon, a megfelelési kényszer miatt alakult ki Japánban is egyfajta szorongás a “nem” szóval kapcsolatban. A Mexikótól nagyon is eltérő kultúrájú ázsiai szigetországban leginkább attól tartanak, hogy az illetlen, elutasító viselkedés szégyent hoz a családra.

JAPÁN: FÉLELEM A 4-ES SZÁMTÓL

Fotó: Unsplash

A japánok másik nagy félelme a balszerencsésnek tekintett 4-es számhoz kötődik – olyan számukra, mint az európai kultúrkörben a 13-as, amit arra (is) vezetnek vissza, hogy a Jézust eláruló Júdás volt a tizenharmadik vendég a bibliai utolsó vacsorán. A 4-estől való rettegésnek ennél jóval konkrétabb oka van: sok kelet-ázsiai nyelvben a “négy” hangzása rendkívül hasonlít a “halál” szóéhoz, fonetikusan mindkettő “shi”. A tetrafóbiában szenvedők emiatt a lehető legkevesebbet igyekeznek használni a mindennapi kommunikációban.

SVÉDORSZÁG: FÉLELEM AZ EMBEREKTŐL

Foto: Bored Panda

A másokkal való együttlétet és a társas interakciókat érintő szociális szorongás a világ szinte minden részén jelen van, viszont a felmérések alapján a svédeknél a megszokottnál jóval magasabb arányban fordul elő. A felnőtt lakosság körében meghaladja 15 százalékot, de a gyerekek esetében is nagyobb problémát jelent, mint máshol. A jelenség pontos okát még kutatják, egyes elméletek szerint a múltban erősen izolált ország lakói jóval nehezebben alkalmazkodnak a globálizációhoz. Nem véletlenül futhatunk bele olyan humoros ábrázolásokba, amelyeken a skandinávok még a buszmegállóban is kellő távolságra állnak egymástól.

DÉL-KOREA: FÉLELEM A VENTILÁTOROKTÓL 

Foto: Pixabay

Ez a Dél-Koreában elterjedt fóbia az egyik legfurcsább az összes közül: az ázsiai országban sokan tartanak attól, hogy túlságosan kihűlhet a szoba, ha egy ventilátor mellett alszanak benne, és így a hipotermia, azaz a kihűlés áldozatává válhatnak. Ez azonban, más fóbiákhoz hasonlóan, nem igazán valós, hiszen a ventilátorok csak a levegőt mozgatják; a szoba “befagyasztására” még télen sem képesek.


AMI MÉG ÉRDEKELHET