Újabb ok egy pannonhalmi kirándulásra – megnyílt az Illatmúzeum

A Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében megnyílt Magyarország első illatmúzeuma, a kiállítás az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába enged betekintést.

Fotó: 123rf

A tárlat összeállításában a nemzetközi szinten elismert parfümőr, Zólyomi Zsolt is részt vett.

Az olajokat, azok kozmetikai felhasználása mellett, évezredek óta különböző vallások szakrális tevékenységeinek kellékeként is ismerték és használták, gondoljunk csak a templomok tömjénillatára vagy az ókori egyiptomi balzsamozás rituáléjára! Ennek ismeretében már nem meglepő, hogy éppen Pannonhalmi Főapátságban nyílt meg az új, Magyarországon egyedülálló illattárlat. Az egyházi intézményben 2010-ben nyitották meg a gyógynövényházat, néhány évvel ezelőtt pedig a gyógynövénylepárlót.

Az illatmúzeum pedig jól illeszkedik a főapátság azon elképzelésébe, hogy a felhalmozott tudományos eredmények felhasználásával élővé tegyék a monostori gyógynövény- és gyógyászati kultúrát, és be is mutassák azokat. A múzeumban betekintést lehet nyerni a feldolgozási technológiákba és a szerzetesi gyógyászati hagyományokba, interaktív módon.

Fotó: Facebook

Zólyomi Zsolt az Illatmúzeumban

A kiállítás során egyebek mellett bele lehet szippantani a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényébe, a borsmentába, az orvosi zsályába, a kakukkfűbe, a citromfűbe és a levendulába, de azok botanikai sajátosságait is fel lehet fedezni, emellett meg lehet tekinteni egy szakramentárium másolatát is, amelyben olyan imádságok és szertartások leírásai szerepnek, amelyekkel korábban a gyógynövényeket áldották meg. A látogatók a tárlaton felfedezhetik egyebek mellett azt is, hogy a világ első ismert feljegyzett parfümje magyar volt, amelyet Károly Róbert adott feleségének, Erzsébet királynénak a 14. század első felében.

A gyógynövényekből kinyert illóolajok évezredek óta az illatszeripar és kozmetikumok alapanyagául szolgáltak – nem véletlen, hogy Zólyomi Zsolt parfümőr tevékenyen részt vett a tárlat összeállításában. „Kivételesen tényleg nagyon büszke vagyok rá, hogy e meseszép helyen megvalósult régóta dédelgetett illatos múzeumpedagógiai álmom" – írta Facebook-posztjában a régóta tervezett projektről.

Az Illatmúzeum önállóan díjmentesen látogatható, fizetni csak a 30 perces tárlatvezetésért kell.

AMI MÉG ÉRDEKELHET