Megújul a Colosseum, visszaépítik a mozgatható padlórendszert

A római hatóságot a patinás Colosseum egyik kulcselemének visszaállítását tervezik. A nyitható és zárható padló ismét elrejti majd a jelenleg látható alagútrendszert.

Fotó: 123rf


Róma egyik legfontosabb látványosságát, az i. sz. 80-ban átadott Colosseumot gladiátor- és állatviadalok színhelyéül tervezték, és a korhoz képest hatalmas méretű nézőtömeg befogadására volt képes. A küzdelmek misztikumához hozzátartozott, hogy a harcosok vagy a vadállatok szinte a semmiből tűntek elő az arénában. Valójában az építők olyan járatok és felvonók rendszerét alakították ki, amellyel megoldották a vadállatok színpadra juttatását közvetlenül a ketrecükből. A járatokat, folyosókat annak idején az aréna homokkal borított fapadlója rejtette el, amely azóta az enyészetté lett, így ma tisztán látható az egykor titkos labirintus.

Fotó: Unsplash

Az olasz kormány most 10 millió eurót irányzott elő egy új, mozgatható padlórendszer kialakításra, amely így részben visszaadja az amfiteátrum antik pompáját. Az új padlórendszer az egykori csapóajtókhoz és felvonókhoz hasonló szerkezetek is magába foglal majd, így a jövőbeni látogatók pontosabban megismerhetik a Colosseum egykori véres funkcióját. Ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy az építmény új, modern funkcióknak is eleget tegyen, hiszen így már kulturális eseményeknek (színházi előadásoknak, koncerteknek) is otthont adhat majd az egykor több tízezer néző befogadására alkalmas aréna. Az új padlószerkezet várhatóan 2023-ra lesz kész.

Fotó: Pexels

AMI MÉG ÉRDEKELHET