Párizs, Champs-Élysées – újratervezés

A párizsi önkormányzat 250 millió eurós befektetéssel szeretné újjávarázsolni a francia fváros emblematikus sugárútját.

Illusztráció: PCA-Stream

A PCA–Stream francia várostervező cég elképesztő látványtervvel állt elő: az „Extraordinary Garden" néven futó projekt alapjaiban változtatná meg a Champs-Élysées sugárutat és környékét.

Illusztráció: PCA-Stream

A közel 2 kilométer hosszú Champs-Élysées-t egy rendkívüli kertté alakítanák át, amely új élményeket nyújtana a helyiek és a turisták számára is. A munkálatok a 2024-es olimpiai játékok után kezdődnének. A PCA-Stream iroda tervei alapján az autósforgalom a mostani felére csökkenne, nagyobbra nőne a gyalogosok számára kialakított zöld terület, a levegő minőségét pedig rengeteg fa ültetésével javítanák.

Illusztráció: PCA-Stream

A becslések szerint Párizs belvárosában a járókelők 72%-a turista, akik főleg gyalogolnak, vagy a tömegközlekedést veszik igénybe, és csupán az itt sétálók 22% dolgozik a környéken. A most 8 sávos sugárúton óránként 3000 autó halad át, ami óriási levegőszennyezéssel jár – a luxusboltok által szegélyezett sugárút jelenleg a francia főváros egyik legszennyezettebb része.

Illusztráció: PCA-Stream

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo azt szeretné elérni, hogy az emberek birtokba vegyék a járdákat, így a legtöbb helyen teraszok épülnének, és a luxusüzleteknek is ehhez kell majd igazodniuk. Az az egyik fő célkitűzés éppen az, hogy Champs-Élysées és környéke ne csak a luxust testesítse meg, hanem minden párizsi birtokba vehesse a felújítás után.

Illusztráció: PCA-Stream

AMI MÉG ÉRDEKELHET