Szardínia – történelem és természet

Egy szardíniai nyaralásra még az olaszok is elismerően csettintenek: a gyönyörű sziget ugyanis összesűrítve kínálja mindazt, amiért érdemes Olaszországba utazni.

Fotó: 123RF

Az alacsony népsűrűségnek köszönhetően Szardínia azon kevés európai régiók egyike, ahol a modern gazdaság és a természet harmonikus kapcsolata áll fenn.

Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete, több mint 24.000 négyzetkilométeres területével jóval nagyobb, mint például Szlovénia. A mindössze 1,7 millió ember által lakott hatalmas sziget Olaszországon belül különleges autonómiát élvez. Az olasz mellett hivatalos a szárd nyelv is, amely az újlatin nyelvek közül hangzásában a legtöbbet őrizte meg a latin nyelvből.

Alghero – ezer éves városfal

Fotó: 123RF

Szardínia legizgalmasabb városa a csaknem ezeréves városfallal körülvett Alghero. A sziget északnyugati részén fekvő település lakosságának jelentős része katalán származású. Az egykori spanyol-katalán uralmat idézi az óváros épületeinek stílusa, a mintás térkövekkel kirakott utcákon sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha Katalóniában lennénk.

Alghero középkori óvárosa gyalogosan kényelmesen bejárható, hangulata pedig egyenesen mesés. A legjobb minőségű szardíniai gasztronómiai specialitásokat itt lehet beszerezni, de emléktárgyakat és ajándékokat is itt érdemes vásárolni; a város híres az itt honos vörös korallból készített autentikus ékszerekről.

Smaragd-part

Fotó: 123RF

Kikötő a Smaragd-parton

Algheroval átellenben, a sziget északkeleti részén található Szardínia első számú turisztikai célpontja, a Costa Smeralda, azaz a Smaragd-part. Ez az Olbiától észak felé mintegy 50 kilométeren át húzódó partszakasz a smaragdzöld színű, kristálytiszta tengerről kapta a nevét. A lenyűgöző táj és a smaragdzöld tenger párját ritkító látvány – nem csoda, hogy a Smaragd-part híres és gazdag látogatók sokaságát vonzza a világ minden tájáról. Európában valószínűleg itt futhatunk össze a legtöbb világsztárral, amint éppen nyári vakációjukat töltik. Olbia környékén kirándulva mindenképpen érdemes felkeresni a Cala Brandinchi strandot, amelyet sokan a világ egyik legszebb strandjának tartanak, a turisztikai magazinok pedig gyakran „kis Tahitiként" emlegetik.

Cagliari – a strandrekorder

Fotó: 123RF

Saint Remy-bástya

Szardínia regionális fővárosa ugyanúgy hét dombra épült, mint az ókori Róma. A Cagliari óvárosát körülvevő városfal csaknem teljes egészében fennmaradt, ennek egyik kiemelkedő látványossága a mészkőből épített 13. századi Elefánt-torony (Torre dell'Elefante). A Castello domb tetejéről csodálatos kilátás nyílik a környékre és a hangulatos kikötőre. A város színes házai és templomai közt tett séta közben gondozott, szépen karbantartott parkokban lehet megpihenni, de Cagliari botanikus kertjét is érdemes felkeresni, ahol különleges szubtrópusi növényeket tekinthetünk meg. A kert egyik turistalátványossága a „Ficus Monumentale", egy hatalmas méretű nagylevelű fikusz (Ficus macrophylla).

Cagliariban található Olaszország leghosszabb egybefüggő strandja, a Spiagga del Poetto, amely mintegy nyolc kilométeren át húzódik. A partot fehér homok borítja, és dús növényzet övezi, infrastruktúrája pedig remekül kiépített.

AMI MÉG ÉRDEKELHET