Metropoliszok a sivatagban – figyelemfelkeltő művészet

Hogyan néznének ki a legnépszerűbb világvárosok egy klímakatasztrófát követően?

Illusztráció: Fabien Barrau


„Hírek a jövőből" – Fabien Barrau ezen a néven vezette be különleges illusztráció-sorozatát, amely megmutatja, a franciaországi fotós és digitális művész miként képzeli el Párizst, Rómát, New Yorkot vagy éppen Londont abban az esetben, ha beteljesülnek a klímakrízisre vonatkozó előrejelzések. A számítógépes montázsokhoz többek között saját drónfelvételeit vette alapul, érzékletesen bemutatva, hogy az elsivatagosodás és a tengerszint-emelkedés miként döntené romba vagy nyelné el az emberi civilizáció számos híres építményét.

Illusztráció: Fabien Barrau

Azt akarta szemléltetni, hogy egy esetleges klíma-apokalipszis túlélői miként térképezhetnék fel a mai látványosságok jövőben romjait, „hasonlóan ahhoz, ahogy a 19. századi archeológusok felfedezték a vulkánkitörés által romba döntött Pompeii maradványait". A fotómontázsok nem nélkülözik a pop-kulturális utalásokat sem, számos illusztráción egyértelműen tetten érhető, hogy különböző poszt apokaliptikus filmek (Mad Max, Majmok bolygója, Akira) ihlették őket.

Illusztráció: Fabien Barrau

„Legfőképpen a klímakrízisre akartam felhívnia figyelmet a saját eszközeimmel – mondta. – Mindenkinek tennie kell ez ellen, az én esetemben azt választottam, hogy a látvány erejét használom fel. Nem szabad lebecsülni a képek hatását, hiszem azt, hogy az emberek, főleg a fiatalok, ezáltal jobban megértik a cselekvés szükségességét."

Illusztráció: Fabien Barrau


Illusztráció: Fabien Barrau


Illusztráció: Fabien Barrau


Illusztráció: Fabien Barrau

AMI MÉG ÉRDEKELHET