¡Hola! México – 2 săptămâni într-o țară spectaculoasă (Partea I)

O viață este prea scurtă pentru a explora Mexicul – dar cu siguranță merită să începem cumva. Vă recomandăm un tur de două săptămâni.

Foto: Pixabay


  • POPULAŢIE: peste 130 de milioane
  • SUPRAFAŢĂ: 1,96 milioane kmp
  • LIMBI VORBITE: 69. Spaniola este cea oficială, dar ne putem descurca și cu engleza
  • FUS ORAR: GMT –5 la –7 (ceasul trebuie setat chiar și când călătorim în ţară)
  • VALUTĂ: peso (1 MXN ~ 0,24 RON)

ZIUA 1: PLAYA DEL CARMEN

Foto: Unsplash

Cel mai aglomerat aeroport internațional din Peninsula Yucatán este situat lângă Cancún, de unde avem autobuze directe către cele două stațiuni cunoscute de vacanță: Cancún și Playa del Carmen. Deși prima este mai populară în rândul turiștilor, o recomandăm pe cea din urmă, deoarece aici atmosfera este mai prietenoasă, iar companiile de închirieri auto sunt mai de încredere. Faptul că, pe lângă turiști, s-au instalat aici și mulți nomazi digitali, adaugă mult la atmosfera tinerească, așa că orașul este plin de cafenele excelente, plaja este mărginită de restaurante bune, fiind prezente și multe lanțuri de magazine internaționale, ceea ce creează un sentiment de familiaritate oaspeților veniți din Europa. Artera orașului este Quinta Avenida, unde – la doar câteva minute de mers pe jos – se află și stația de autobuz, sunt disponibile numeroase case de schimb valutar, hoteluri și companii de închiriere de mașini. Pentru prima zi, este suficient să explorăm toate acestea, iar apoi să luăm o cină delicioasă pe plajă, în timpul minunatului apus de soare.

​ZIUA 2: DOLINELE DIN JURUL VALLADOLIDULUI

Foto: Unsplash

Pentru următoarele trei nopți, este recomandabil să alegem Valladolid ca bază, deoarece se află la mică distanță de Ek Balam, Chichén Itzá și multe cenote (doline asemănătoare puțurilor) pitorești. Valladolid este de altfel o localitate plăcută, ușor de îndrăgit și, în ciuda dimensiunilor sale mai mari, emană o atmosferă de orășel datorită numeroaselor case colorate. Aici putem avea acces direct la cele mai bune programe mexicane, vizitarea cenotelor.

Deși aceste cavități formate în mod natural, asemănătoare puțurilor, se găsesc în toată lumea, majoritatea lor se află în Peninsula Yucatán. Potrivit estimărilor, pot fi chiar și 7-8 mii, dar multe sunt situate pe terenuri private, iar altele noi se creează continuu, așa că nu există o înregistrare exactă a acestora. Cenote este de obicei o formă de relief rotundă, cu pereți abrupți, creată prin prăbușirea acoperișului unei peșteri subterane.

Foto: Unsplash

Mayașii respectau foarte mult dolinele, care le furnizau apă proaspătă și, conform credinței lor, creau o conexiune cu o altă lume. Sunt foarte multe în jurul Valladolidului și, din moment ce fiecare este puțin diferită de celelalte, merită vizitate mai multe. Unele sunt aproape complet asemănătoare unei peșteri, cu doar o foarte mică deschidere în tavan, cu multe stalactite în interior – Cenote Xkeken este un bun exemplu în acest sens. Dar există și cele cu vârf aproape complet deschis, precum Cenote San Lorenzo Oxmán, unde distracția preferată este săritul în apă de pe liane. Această dolină este specială și pentru că rădăcinile copacilor care trăiesc aici atârnă în apă, creând o fantastică atmosferă de junglă.

Fotó: Shutterstock

Dolina vedetă de pe Instagram este totuși Cenote Suytun care, cu platforma sa construită, arată aproape ca un studio foto elegant. Așa că nici nu ne mai surprinde că aici stă și un fotograf profesionist, care vinde diverse pachete turiștilor care vin în număr tot mai mare. Informații practice pentru vizitarea cenotelor: de obicei se plătește o taxă de intrare de 80-125 de pesos, iar dacă cineva dorește să facă și baie, trebuie să poarte vestă de salvare. Două elemente importante ale etichetei cenotelor sunt un duș preliminar obligatoriu și interzicerea cremei de protecția solară – ambele pentru a proteja natura.

​ZIUA 3: EK BALAM ȘI LAS COLORADAS

Foto: Shutterstock

Deși majoritatea oamenilor vizitează siturile de ruine mari, celebre, pe lângă ele se recomandă și includerea unora mai mici pe traseu. Ek Balam de exemplu, lângă Valladolid, nu este niciodată aglomerat și este ușor să te plimbi printre ruine. Dar principalul său avantaj este că aici putem urca chiar și pe piramida mare (32 de metri înălțime), o cascadorie interzisă de ani de zile pe ruinele mai cunoscute din lume. Deși nu este ușor să urcăm pe scările înalte și înguste, și este și mai înfiorător să coborâm, merită efortul datorită panoramei magnifice de sus. De acolo, putem conduce încă o oră pentru a ajunge la lacul roz. Culoarea deosebită a lui Las Coloradas, aproape de coastă, se datorează planctonurilor, algelor roșii și crabilor de sare cărora le place să se așeze în mediul sărat. Aici putem plăti pentru un tur ghidat în jurul lacului sau ne putem opri pe mal doar pentru a face fotografii.

​SFATURI PRACTICE

  • Nu este nevoie de viză, nu se uită la vaccinări, nu se cer teste COVID.
  • Cardurile sunt acceptate în multe locuri, dar merită să schimbaţi și numerar, pentru că este preferat în magazinele și hotelurile mai mici.
  • Multe locuri oferă doar cearșafuri, nu și pături. Noaptea, chiar și în lunile cele mai calde, aerul devine adesea foarte rece, așa că dacă sunteţi friguroși, să împachetaţi o pătură ușoară.
  • Este interzisă aruncarea hârtiei în toaletă, sistemul precar de canalizare nu face faţă.
  • Accesul nelimitat la internet este util pentru navigare și traducere, așa că este indicat să cumpăraţi o cartelă SIM locală.
  • Prizele sunt identice cu cele din Statele Unite, dispozitivele noastre electrice necesită un adaptor.
AMI MÉG ÉRDEKELHET