¡HOLA! MÉXICO – változatos úti célok egy színes országban (2. rész)

Fennséges piramisok, színes forgatag, elképesztő természeti látványosságok – ezt kínálja Mexikó!

Fotó: Unsplash

Mexikó esetében is igaz az állítás, miszerint egy élet is kevés a felfedezésére. Háromrészes sorozatunkban a Yucatán-félszigeten és Mexikóvárosban tett látogatásból adunk ízelítőt..

4. nap: Chichén Itzá

Fotó: Shutterstock

Minthogy a Yucatán-félsziget, sőt egész Mexikó egyik leglátogatottabb látnivalójáról van szó, itt nehéz okosnak lenni: még ha a reggel 8 órai nyitásra is érkezik az ember, akkor sem lehet egyedül a romokkal. Ráadásul nemcsak turistából van rengeteg errefelé, de árusokból is, ami azért tud zavaró lenni. Senkit ne érjen meglepetésként, hogy a fenséges El Castillo piramist csak körbesétálni lehet, ugyanis egy korábbi halálos baleset miatt a felmászás ma már nem opció. Az El Castillo mellett a másik fő látványosság az ősi maja világ legnagyobb labdajátékpályája, amely szabadon bejárható, így testközelből érzékelhetjük annak nagyságát.

Gyors napi mérleg: Chichén Itzá építészete valóban egyedülálló, de a fenti körülmények okán a kisebb, kevésbé ismert rommezőkön több „intimitásra” számíthatunk. Kihagyni persze nem lehet, de azt javasoljuk, legalább egy-két másik is kerüljön be a túratervünkbe.

5. nap: IZAMAL

Fotó: Shutterstock

A tarkabarka Valladolid után egészen más városkép fogadja a látogatót a 110 km-re lévő Izamalban, ahol minden egyes épület, legyen az ház, templom vagy bolt, egységesen sárga.

Egyes források szerint egy pápalátogatás alkalmából pingálták át a házakat, de más források ezt cáfolják.

A városka mindenesetre nagyon bájos, érdemes tehát itt megszállni, kiváltképp mert késő délután és kora reggel a legjobb az utcáin sétálgatni. A városközpontban rikító sárga kolostor fogad, ahol a templom és az árkádos udvar is látogatható, a központtól pedig csak néhány háztömbnyire találjuk a város saját piramisát, Yucatán harmadik legmagasabbikát, amely ingyen megmászható. Ide meglehetősen kevés turista téved el, így nagy eséllyel egyedül nézhetünk körbe a tetejéről.

​6. nap: HOMÚN

Foto: Shutterstock

Mérida

Valladolidon kívül az Izamaltól 70 km-re lévő Mérida környékén is van két térség, ahol tömörülnek a víznyelők: Campeche és Homún városok közelében. Az első városka jellegzetessége, hogy itt a cenotékat az erdő mélyén találjuk, így autóval nem igazán lehet megközelíteni azokat. A turistákat sínpáron futó kis kocsik szállítják, amelyeket lovak húznak – egyes beszámolók szerint igen rosszul tartott, satnya állapotúak, ezért jóérzésből ezt inkább kihagytam és Homúnt céloztam meg.

A város felé közeledve jellemző kép, ahogy a túravezetők az út szélén állnak a fekvőrendőrök mellett, és a lelassító autósoknak mutogatják brosúráikat. Bár őket vagy akár egy tuktukost is fel lehet bérelni, saját autóval is könnyen meg lehet közelíteni a víznyelőket. Akárcsak Valladolid környékén, itt is érdemes többhöz is ellátogatni, annyira más és annyira izgalmas mind! A Cenote Pool Uinic egy szürreálisan szép, kék vizű, cseppkövekkel ékesített barlang, a közeli Tza-Ujun-Kat érdekessége pedig az, hogy a víznyelő mélyén lévő platformról egy hatalmas fa ágaskodik az ég felé.

7. nap : UXMAL és MAYAPÁN

Fotó: Shutterstock

Uxmal

Uxmal az ismertebb, nagyobb rommezők egyike, ahol a hatalmas területen szétszórt épületek még romosan is nagyon látványosak és változatosak. Igaz, itt nem lehet olyan közel menni hozzájuk, mint Chichén Itzában, de cserébe jóval kisebb a tömeg és nincs vásári hangulat. Különösen érdekes a Casa del Adivino, az a 39 méter magas ovális templom, amely az első csoda, ahogy besétálunk a terepre a jegypénztártól.

Jóval kisebb, de kifejezetten meghitt és családias a Mayapán rommező, ahol mindenhova fel lehet kapaszkodni. Ráadásul a belépő is töredéke annak, amit Chichén Itzában vagy Uxmalban elkérnek, és akár bérautó nélkül is elérhető, hiszen Méridából jár ide busz.

Logisztikai tippek

  • Amennyiben valaki mind a Yucatán-félszigetet, mind Mexikóvárost szeretné felfedezni, sokkal kedvezőbb mindkét helyen külön autót bérelni. Az „itt felveszem, ott leadom”, vagyis az egyirányú felár ugyanis rettentően megemeli a költségeket.
  • Cancún és Mexikóváros közt naponta több kedvező árú járat van, a legmegbízhatóbb az Aeromexico.
  • Mexikóban vannak fizetős utak is, ezek meglehetősen drágák. Másfél-két órás út alatt nem érdemes ilyenre felhajtani, és hosszabb utazás során is érdemes kiszámolni egy applikációval, hogy mennyi időt spórolunk meg. A nem fizetős utak is elég jók ugyanis.
  • Mexikóban nemcsak rendőrből van sok, de fekvőrendőrből is. Általában jelölve vannak, de nem mindig, úgyhogy éberen kell vezetni.
  • Benzinkút nincs túl sűrűn, ha tehát már félig üres a tank, és látunk egyet, érdemes teletölteni.
AMI MÉG ÉRDEKELHET