Minerale gigantice într-o peșteră mexicană

În Cueva de los Cristales, adică Peștera Cristalelor, sunt și minerale înalte de 11 metri.

În sistemul de mine Naica de sub deșertul mexican Chihuahua se găsește acest loc special, descoperit de mineri cu numai 20 de ani în urmă.

Mina Naica este deschisă de peste două secole, dar în trecut nu a fost explorat întregul sistem de peșteri, deoarece este vorba de o imensă zonă subterană. Și secțiunea în cauză, Peștera Cristalelor, a fost descoperită doar pentru că trebuia pompată apa subterană din mină pentru un randament mai bun. În cursul acestor 200 de ani a scăzut producția de plumb, zinc și argint, așa că au continuat să caute metale și minerale în pasaje. Geologii au considerat că acestea se pot ascunde sub apa subterană din peșteră, așa că au evacuat apa. Peștera Cristalelor se găsește la o adâncime de 300 metri, apa fiind pompată afară complet din pasajul ascuns la 110 metri sub nivelul solului – dacă apa nu este extrasă continuu, ar inunda din nou holul plin cu cristale. Înălțimea acestor coloane de cristal este de 6-11 metri, dar în pasaje s-au găsit și alte tipuri de minerale.

Din păcate, Peștera Cristalelor nu poate fi vizitată de turiști, căldura este de 50 grade Celsius și umiditatea este foarte ridicată, de 90%. În afara minerilor și geologilor care lucrează acolo, alții nici nu prea pot intra în pasaje. Chiar și specialiștii, cercetătorii cu experiență pot coborî doar sub supraveghere medicală dacă lucrează o perioadă mai lungă în „camera de aburi". Minerii au voie să stea până la 8-9 ore pe zi, coborând cu echipament special de protecție în care sunt așezate numeroase baterii mici cu gheață, dar chiar și cu jacheta de gheață, au parte mai întâi de un șoc de căldură când intră în camera magmatică. Această climă insuportabilă și rară a format timp de 500 mii de ani uriașii de cristal de sub pământ.

Așa se coboară pentru 20 de minute în Peștera Cristalelor fără echipamentul special:

youtu.be

Angry Planet - 311 - Crystal Cave

Alte imagini uluitoare despre Peștera Cristalelor:

Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Cultiris


Foto: Instagram


Foto: Instagram


AMI MÉG ÉRDEKELHET