Doar o mie de turiști au voie să intre anual în cea mai mare peșteră de pe Pământ

Pe lângă stalactitele tipice altor peșteri, Son Doong din Vietnam adăpostește o pădure tropicală și un râu.

Foto: Unsplash


Cea mai mare peșteră din lume, Son Doong, situată în partea de est a Vietnamului și încă în mare parte neexplorată, este unică nu doar prin dimensiunile sale, ci și prin ecosistemul complex din interior.

Foto: Unsplash

Despre existența peșterii Son Doong se știe de circa 30 de ani.

Acesta a fost descoperită de un locuitor local în 1991, fiind explorată în întregime abia în 2009 de speologi vietnamezi și britanici. Membrii expediției, condusă de Howard Limbert, au făcut scufundări în costume de neopren în râul Son Doong, adânc de 78 de metri, sub care au descoperit un sistem magnific de tuneluri.

Foto: Unsplash

Situată în Parcul Național Phong Nha-Ke Bang, peștera Son Doong, cu o lungime de aproape 10 kilometri nu este afectată de vremea de la suprafață, având un climat unic, în care se formează chiar și mici nori. Din acest motiv, pe lângă calcar și stalactite, s-a dezvoltat o pădure tropicală cu o varietate bogată de floră și faună. Prin unele dintre deschideri strălucește chiar și soarele, dar cea mai mare parte a peșterii este întunecată.

Chiar și așa există mai multe locuri în care se aud ciripituri de păsări.

Foto: Shutterstock

Peștera a fost deschisă abia de curând turiștilor, care sunt supuși unor reguli stricte: doar 1.000 de vizitatori au voie să intre în fiecare an, iar grupurile de zece persoane sunt însoțite de până la 25 sau mai mulți experți în timpul turului de patru zile cu corturi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET