Mire figyeljünk ha kutyával indulunk kirándulni télen?

Hideg időben kimondottan jól eshet egy nagy séta a kutyánkkal, de nem árt néhány életbevágó alapszabályt észben tartani.

Fotó: Unsplash

Mutatjuk, mire kell figyelni kirándulás előtt és közben, ha cudar idő van, és még hó hullott.

Először is mindig pontosan tervezzük meg az útvonalat, és gondoljuk át, nagyjából mennyi időt vesz igénybe a séta. Ez fontos információ már a pakolásnál is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy órás vagy egy fél napos túrára kell felcuccolnunk. Keressük meg a lehető legállatbarátabb útvonalat, mert lehet, hogy meleg időben jól bírja az eb az iramot, télen, esetleg hóban sokkal hamarabb elfáradhat, kimerülhet.

A fokozatosság elve itt sem elhanyagolható: ha eddig alig mozogtunk vele, inkább egy rövid túrára induljunk, és szépen, lassan növeljük a kilométereket.

Egy kitaposott ösvény sokkal kevesebb energiát vesz el a kutyustól, mint egy szűz terep meghódítása.

Vannak olyan kutyafajták, melyek jobban bírják a téli hőmérsékletet. Ilyenek a huskyk, a malamutok, a perzsa pásztorkutyák és a szamojédok. Vastag aljszőrrel rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy jobban ellenálljanak a kellemetlen mínuszoknak. A rövidszőrű fajták, mint például a csivavák vagy a beagle-ök különösen érzékenyek az alacsony hőmérsékletre, ezért ők még nagyobb odafigyelést igényelnek. Télen velük inkább csak rövidebb sétákat tegyünk.

Fotó: Unsplash

  • A legtöbb kutya imád a hóban hancúrozni, de nem tesz nekik jót a tartós hideg. Még indulás előtt kenjük be a mancsait szarvasfaggyúval, ami megakadályozza, hogy a lábujjai között összegyűljön a hó, ami nagyon zavaró tud lenni a sétában, ráadásul komoly fagyási sérüléseket is szenvedhetnek a tappancsok.
  • Vigyázzunk, nehogy valahol fagyálló folyadékkal találkozzon az eb, mert az végzetes lehet számára, ezért az autóban is tartsuk olyan helyen, ahol biztosan nem kóstolhat bele.
  • Rövidszőrű (illetve kölyök és idősebb) kutyus esetében mindenképpen gondoskodjuk jó minőségű pulóverről, dzsekiről vagy kabátról, hogy megvédjük őket az időjárás viszontagságaitól. Fontos, hogy a ruha vízálló és légáteresztő anyagból készüljön, viszont ne akadályozza a kutyát a mozgásban és a dolga elvégeztében.
  • Ha éppen aktuális lenne a kutyafodrász, inkább mondjuk le, és időzítsük a kirándulás utánra – frissen lenyírt szőrrel még jobban megfázhat a kutyus.
  • Amennyiben úgy érezzük, hogy túlságosan hideg van, inkább maradjunk otthon vagy korlátozzuk a szabadban töltött időt, ugyanis a kutyák könnyen szenvedhetnek fagyási sérüléseket vagy hűlhetnek ki.
  • Ha a kutyuson látjuk, hogy fázik, nem szívesen mozog, minél hamarabb vigyük meleg helyre és törölközővel töröljük át a testét, ezzel gyorsítva a felmelegedést.
  • Nagy hóban a kutyák könnyen szagot vesztenek, ezért jobb ilyenkor (hosszú) pórázon tartani őket, illetve világító nyakörvvel, foszforeszkáló mellénnyel készülni, ha hirtelen ránk sötétedne. Még a legszófogadóbb kutya is elszaladhat egy izgalmas inger hatására.
  • Ügyeljünk arra, hogy az utazásra, kirándulásra megfelelő mennyiségű vizet vigyünk, és gondoskodjunk arról, hogy a kutya rendszeresen hozzáférjen a vízéhez. Ha nem hajlandó inni, próbáljunk meg csontlevest keverni a vízhez.
  • Készüljünk ülésvédő huzattal, amivel megvédhetjük a kocsi kárpitját. Otthon aztán újra etessük és itassuk meg a kutyát, és engedjük, hogy a meleg lakásban, vagy a hőszigetelt házában kipihenhesse a nap fáradalmait.
AMI MÉG ÉRDEKELHET