„Mona Lisa” așa cum nu ați văzut-o niciodată – prima expoziție imersivă a picturii

După succesul expozițiilor de artă imersivă dedicate artiștilor precum Vincent Van Gogh, Frida Kahlo și Monet, „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci va primi propria expoziție cu experiență interactivă.

Luvru și Grand Palais fac echipă într-un spectacol digital unic dedicat celei mai cunoscute picturi din lume, programat să fie difuzat la Palais de la Bourse din Marsilia, Franța, între 10 martie și 21 august 2022.

Expoziția, numită „La Joconde” (numele francez al picturii), va prezenta șase teme care dezvăluie detalii despre istoria picturii și „geniul creatorului său”. Experiența va explora subiecte precum ceea ce face din această pictură veche de 500 de ani să fie încă o piesă modernă, modul în care zâmbetul său misterios a inspirat alți artiști, compoziția sa și tehnica magistrală a lui da Vinci. În același timp, vizitatorii vor avea ocazia rară de a vedea de aproape o proiecție a portretului iconic (pentru că, să recunoaștem, mulțimea de la Luvru din jurul tabloului este întotdeauna uriașă).

Evenimentul promite să fie unul extrem de profesionist, consilierul științific fiind Vincent Delieuvin, curatorul-șef pentru picturi al Luvrului. Acest detaliu e important în special prin prisma faptului că, potrivit unor critici de artă, expozițiile imersive nu sunt o experiență de top. Totuși aceste expoziții, care ne stimulează toate simțurile și ne transpun într-un alt loc sau într-o altă realitate, s-au dovedit a fi extrem de populare pentru publicul larg.

Grand Palais, care se află în prezent într-o renovare extinsă, ce urmează să fie finalizată la timp pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, va dedica un spațiu permanent spectacolelor digitale după redeschidere. De aceea a fost creată și compania Grand Palais Immersif, co-organizatorul expoziției Mona Lisa. Organizația lucrează și la proiecte similare în Veneția și Praga. Scopul său este de a pune în scenă expoziții digitale relevante pentru vremea noastră, combinând creativitatea și noi abordări ale istoriei artei, care pot fi atractive și interesante în întreaga lume.

AMI MÉG ÉRDEKELHET