MOSTAR: rejtett zugok és világhírű tradíciók (2. rész)

Múzeumok, emlékházak, érdekes szokásosk – a boszniai Mostarban számos látnivaló vár minket.

Fotó: Pixabay

Kétrészes cikksorozatunkban előbb bepillantást nyerhettünk Mostar történelmébe, és bemutattuk a főbb látnivalókat. Most néhány kevésbé ismert vagy épp kötelezően megnézendő helyet válogattunk össze.

Ugrás a felnőttkorba

Fotó: Unsplash

A 24 méter magas Öreg hídról a merész helyi fiatalok a Neretva folyóba ugranak, ezzel nyújtva különleges, lélegzetelállító és idegborzoló látványt a turistáknak – nem véletlen, hogy ma már pénzt gyűjtenek tőlük a látványosságért cserébe. Aki pedig kedvet kap a hídugráshoz, egy fizetős képzést követően maga is kipróbálhatja, már ha van hozzá bátorsága…

Biščević-ház 

Fotó: Tripadvisor

Az 1635-ben épült és az 1001 éjszaka meséit megidéző Biščević-házban (Biščevića kuća) bepillantást nyerhetünk, hogyan éltek az itteniek a török megszállás alatt, és nem mindennapi látványban lehet részünk a nappali folyóra néző ablakából. Míg a szintén 16. századi Kajtazova kućában, ha megkérjük, a tulajdonos egy kis idegenvezetés keretében mesél a néhai ottomán család életének érdekességeiről, a ház és belső udvara pedig lenyűgöző szépségű.

Don’t Forget kő

Fotó: Shutterstock

A város keleti felén találhatjuk meg ezt a feliratos kis követ, amely az 1990-es évek szomorú történelmi eseményeinek állít emléket. A városban élőket rengeteg veszteség és fájdalom érte, így nem meglepő, hogy a turisták előtt sem titkolják, milyen tragikus események formálták történelmüket. Az épületeket megfigyelve felfedezhetjük a háború nyomait, de ez mit sem von le a városnézés értékéből.

Séta a köves utcákon

Fotó: Shutterstock

A sétálóutcák a főszezonban meglehetősen zsúfoltak, és bár a hangulatuk egyedülálló, tehát érdemes belevetni magunkat a forgatagba, ha elfáradtunk, akár le is térhetünk a kis mellékutcákba. A színes kis házakon kívül különleges régiségekre és apró kincsekre bukkanhatunk a kis boltokban is.

Temető a domboldalban

Fotó: Shutterstock

A város fölé magasodó, gyönyörű hegyoldalban elterülő temető különlegessége lépcsőzetes kialakításában rejlik, ahol a fehér, egységes összhatást keltő fejfák szűkösen sorakozva nyújtanak nem mindennapi látványt. Nem mellesleg innen gyönyörű kilátás nyílik az egész városra…

​Kravica vízesés

Fotó: Shutterstock

Aki kicsit több idővel rendelkezik, és nem csupán egy napot tölt el Mostarban, annak kihagyhatatlan látnivaló a 30 méteres magasságból alázúduló Kravica vízesés (vodopad Kravica), amely a várostól 25 kilométerre található, és a környék kedvenc kirándulóhelye. Több kemping is található itt, és számtalan program közül válogathatunk: úszhatunk, kipróbálhatjuk a raftingot, de akár evezős túrán is részt vehetünk. A helyi éttermekben a halas és grillezett ételek dominálnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET