Élőben nézheted, miként restaurálják a Seuso-kincseket!

Ha a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban jársz, nem hagyd a részleget, ahol a Seuso-kincsek helyreállítása zajlik.

A látványrestaurátor műhelyben a Seuso-tál helyreállítása 2022. októberétől nyolc hónapig látható a Nemzeti Múzeumban keddtől csütörtökig 10:00 és 16:00 óra között, péntekenként pedig 10:00 és 14:30 óra között..

Fotó: Facebook/ Nemzeti Múzeum

A budapesti Nemzeti Múzeum új szolgáltatása egy olyan műhely, ahol a plexikabin mögött dolgozó restaurátorok munkáját figyelhetjük meg. A speciális látványrestaurátor műteremben a Seuso-tál restaurálásának apró mozzanatait kísérhetjük végig.

Ez az első látványrestaurátor műhely Magyarországon, amelyben a legmodernebb technikával dolgoznak a szakemberek.

A kivetítőn is látható helyreállítási munka célja, hogy a hétköznapi emberek is beleláthassanak egy olyan aprólékos, hosszadalmas és nagy szakértelmet kívánó tudományos területbe, amely eddig rejtve volt előttük. A kiállításra érkezők természetesen megtudhatják azt is, hol tart a Seuso-kincsek feltárása, és milyen kutatási eredményeket értek el eddig.

Fotó: Facebook/ Nemzeti Múzeum

A Seuso-kincsek i.sz. 350-450 közöttiek – a Római Birodalom Pannonia Valeria provinciájából származó ezüst lakodalomkészlet 1970-ben került elő Székesfehérvár közelében. A Seuso-tál (amit most restaurálnak) egy 705 milliméter széles, 8873 gramm súlyú ezüst, öntött, niello berakással és aranyozással díszített vadásztál, a kincsek jelképes darabja, de ezen kívül a gyűjteményhez tartoznak kancsók, kézmosó-készlet és illatszeres dobozok is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET