​Record istoric pentru o expoziţie din Muzeul Orsay

Expoziţia dedicată pictorului Van Gogh a atras aproape 800.000 de vizitatori.


Muzeul Orsay din Paris a stabilit un record istoric de frecventare, cu 794.000 de vizitatori care au venit să admire expoziţia sa eveniment dedicată pictorului Van Gogh la Auvers-sur-Oise, ce s-a încheiat pe 4 februarie, informează Agerpres.

Intitulată "Van Gogh la Auvers-sur-Oise, ultimele luni" și prezentată din 3 octombrie 2023 până pe 4 februarie 2024, expoziţia a atras 793.556 de vizitatori, adică o medie zilnică de 7.181 de vizitatori în cele 108 de zile în care expoziţia a rămas deschisă. Este cea mai bună frecventare a unei expoziţii după deschiderea muzeului în 1986, devansându-le pe expoziţiile 'Edvard Munch. Un poem de viaţă, de iubire şi de moarte' din 2022 (724.414 vizitatori) şi 'Picasso. Albastru şi roz' din 2018 (670.667 vizitator.

Foto: Facebook

Expoziţia a fost dedicată ultimelor clipe petrecute de Van Gogh, considerat un monstru sacru al picturii, în acea mică localitate din apropiere de Paris, unde artistul flamand s-a sinucis pe un câmp în 1890, la vârsta de 37 de ani, după ce pictase acolo 74 de tablouri în 70 de zile. Printre ele se află o serie de picturi legendare, cum ar fi "Portretul doctorului Gachet", "Biserica din Auvers", "Lan de grâu cu corbi" şi "Rădăcini de copaci". Aceasta a fost prima expoziţie de anvergură dedicată operelor realizate de Van Gogh în ultimele două luni din viaţa sa şi care a reprezentat totodată "punctul culminant al unor ani de cercetare", potrivit muzeului parizian.

Foto: Facebook

Van Gogh s-a instalat în Auvers-sur-Oise, în apropiere de Paris, la 20 mai 1890, plin de speranţă şi entuziasm – datorită, în parte, prezenţei doctorului Gachet, un medic specializat în tratarea "melancoliei" – după ce se luptase cu probleme psihice. Dar, cu timpul, o nelinişte l-a cuprins din nou pe Van Gogh, sentimentele de eşec, de singurătate şi de melancolie punând treptat stăpânire pe pictor, care s-a împuşcat în piept, murind două zile mai târziu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET