Myanmar: arta umbrelelor tradiționale

La fel cum mulți se întorc de la Paris cu brelocuri cu Turnul Eiffel, din Myanmar vin cu umbrele de pânză.

Foto: Instagram / Zarni Myo Win

Una dintre cele mai mari surse de venit din țara din Asia de Sud-Est vine din turism: pe lângă frumusețile naturii, specialitățile gastronomice și valorile culturale ale țării, merită să acordăm atenție suvenirurilor artizanatului tradițional.

Din momentul în care fotograful Zarni Myo Win din Myanmar a câștigat un premiu de 5.000 de dolari la un concurs de fotografie în 2018, două lucruri sunt destul de sigure: se pot face fotografii artistice perfecte și cu un smartphone și este foarte posibil ca și mai mulți călători să cumpere umbrela tradițională din Myanmar datorită pozei premiate.

Foto: Getty Images

Umbrele tradiționale din Myanmar

De ce sunt atât de speciale aceste umbrele?

Atelierele din Myanmar au o vechime de sute de ani și fiecare milimetru de umbrelă care iese dintr-unul din acestea este realizat manual. Este adevărat, acum o sută de ani erau încă făcute din hârtie groasă, care proteja la fel de bine de soarele arzător, dar se uza foarte rapid, așa că artizanii au trecut la pânza de bumbac. Dacă se realizează o piesă mai specială, pe cadrul de bambus se întinde mătase sau satin, dar tehnica de vopsire este aceeași. Astăzi, umbrelele sunt realizate în toate culorile curcubeului, dar nuanța tradițională este roșie cu puțin negru.

Cei care organizează călătorii în Myanmar includ în mod obligatoriu o vizită la o fabrică de umbrele unde, desigur, putem vedea nu numai procesele de fabricare, ci putem să și cumpărăm o piesă frumoasă. Atelierele prezintă asamblarea produsului pas cu pas. Interesant este că nu există niciun meșteșugar care să intre în mai mult de un singur proces de fabricație – așa că oricare dintre cei care fixează bambusul de rama umbrelei nu a vopsit niciodată o umbrelă - sau cel care doar colorează țesătura, cu siguranță nu a lăcuit niciun mâner.

Foto: Instagram


Foto: Unsplash


Foto: Pixabay


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


AMI MÉG ÉRDEKELHET