Szlovákia kincsei: szinte érintetlen természet a Nagy-Fátrában

A természet és az ember által alkotott csodák várnak minket Szlovákia legfiatalabb nemzeti parkjában.

Fotó: Ing. Juraj Žiak, Narodny Park Velká Fatra

A Turóc, Liptó és Besztercebánya között elterülő Nagy-Fátra Nemzeti Park már 1973 óta természetvédelmi terület, de csak 2002-ben minősítették át nemzeti parkká.

A kiterjedt erdőkön és hosszan elnyúló völgyeken áthaladó turistaösvények miatt a családok körében különösen kedvelt nemzeti park

az Európa-szerte ritkaságnak számító tiszafa legnagyobb eredeti élőhelye

– ez a tűlevelű növény látható a Nagy-Fátra Nemzeti Park logóján is. A terület vadban rendkívül gazdag, a gyakran előforduló fajokon kívül – szarvas, vaddisznó, róka – menedéket nyújt a barna medvének, a farkasnek, a hiúznak, a szirti sasnak és a vándorsólyomnak.

Fotó: Ing. Juraj Žiak, Národny Park Velká Fatra

A belföldi és a külföldi turisták körében a Nagy-Fátra az egyik legnépszerűbb szlovákiai turisztikai célpont, amely a jól kiépített turistaösvények sűrű és áttekinthető hálózatának köszönhetően gyalogszerrel is bejárható. A nemzeti parkban több tanösvényt is kialakítottak, ezek közül a legismertebb a Nagy-Fátra Tanösvény, valamint a Blatnica várához vezető Gader-völgyi Tanösvény.

Fotó: 123RF

Donovaly tetején

Nagy-Fátra legmagasabb hegye az 1596 méteres Ostredok, amelyen áthalad a piros jelzésű Nagy-fátrai Magisztrálé. A csúcsról fantasztikus körpanoráma nyílik a vidékre. A Nagy-Fátra Nemzeti Park egész évben látogatható, és minden évszakban egyedi élményeket kínál. A környék legkedveltebb turisztikai központja a méltán híres Donovaly, de érdemes felkeresni a Jasenská-völgyet, a Malinô Brdo hegyet, Smrekovicát és Királykutat is.

A Malinô Brdo hegy környékén különleges természeti képződményeket is láthatunk. Itt található Szlovákia legmagasabb tűsziklája, a 22 méter magas Krkavá-szikla a Rózsahegyről Vlkolínecre vezető turistaútvonal mentén, a Sidorovo-hegy keleti lábánál. Több mint 250 éves fák között sétálhatunk a Malá Smrekovica hegycsúcs alatt a Jánošíkova kolkáreň őserdőben. Eredeti növénytársulásokat és törpefenyő-szigeteket csodálhatunk meg a több mint 1400 méteres magasságban fekvő Skalná alpa természetvédelmi területen, amelyet nyugaton lavinacsatornák kötnek össze a Blatná-völggyel.

Fotó: 123RF

A Besztercebányától mindössze 16 kilométerre található Hermándi-barlang (Harmanecká jaskyňa) a Nagy-Fátra Nemzeti Park egyetlen látogatható barlangja. Mivel tiszta mészkőből áll, ezért gyakran Fehér-barlangként is emlegetik. Többnyire fehér vagy törtfehér színű, monumentális cseppköveinek és látványos csarnokainak és hatalmas kupoláinak köszönhetően különösen népszerű a kirándulók körében.

Fotó: Instagram

A Nagy-Fátra Nemzeti Park területén, Rózsahegy közelében fekszik a festői szépségű Vlkolínec falucska, a liptói népi építészet legjobb állapotban fennmaradt rezervátuma, amely 1993-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A szépen karbantartott, színesre festett faházak között tett séta felér egy időutazással a múltba. A falu a mai napig élő, folyamatosan lakott település, a templom kivételével mindegyik ház fából épült, még a több mint 250 éves harangláb is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET