Római hangulat Felvidéken – Nagyszombat középkori aurája

Nagy-Magyarország Athénja, a múzsák székhelye, Kis Róma. Ilyen megnevezésekkel is büszkélkedhet a lenyűgöző Nagyszombat, Szlovákia hetedik legnagyobb városa.

Fotó: Unsplash

A mai Szlovákia legrégibb szabad királyi városában, melyet IV. Béla magyar király már 1238-ban királyi jogú városi privilégiumokkal ruházott fel, szinte mindent beleng a középkor hangulata. Máig fennmaradt az erődítményrendszer; ezzel pedig kevés közép-európai város büszkélkedhet. Nagyszombatnak (szlovákul: Trnava) számos szakrális épülete mellett az 1987-ben városi műemlék-rezervátummá nyilvánított történelmi városközpontja kölcsönöz egyedi hangulatot.

Fotó: Unsplash

Ez a jelentős kereskedelmi és kulturális központ a maga sajátos építészetével és méltóságteljes templomaival romantikus sétákra csábítja a járókelőt. Az 1637-ben befejezett Keresztelő Szent János-katedrális a tiszta barokk stílust a maga teljességében jeleníti meg. Az épület azért kapott egyetemi templomi titulust, mert a 17. században a városi egyetemi élet fontos helyszínévé vált. A város egyházi életének fő központja azonban máig a Szent Miklós-bazilika, amely 300 éven át az esztergomi érsekség fő temploma, katedrálisa volt

Fotó: Unsplash

A központi Szentháromság-tér az itt álló szoborról kapta nevét, domináns épülete pedig a várostorony. A tornyot Jakab mester építtette 1574-ben, a 130 lépcsőfok megmászásával elérhető erkélyéről pedig gyönyörű kilátás tárul elénk – s nemcsak a történelmi városközpontra.

A történelmi városközpont megtekintése után lazíthatunk a közeli modern aquaparkban, a Kőmalom (Kamenný mlyn) természetes strandon vagy a szomszédos halastavak partján. A Nagyszombattól néhány kilométerre fekvő Farkashida (Vlčkovce) kukoricalabirintusa pedig nemcsak a gyermekes családok számára ígér felhőtlen szórakozást.

​Nagyszombat számokban

Fotó: Shutterstock

  • 13 – templom található a történelmi városközpontban, ezért is nevezik Nagyszombatot Kis Rómának. Tíz közülük római katolikus, egy evangélikus, kettő pedig zsinagóga. Közben épül már a tizennegyedik templom is.
  • 57 – méter magas a várostorony, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.
  • 513 – év telt el azóta, hogy II. Ulászló király vásártartási joggal ruházta fel a várost. Azóta minden év szeptember 8-án, Szűz Mária születésének ünnepén megrendezésre kerül a hagyományos nagyszombati vásár, amely a város egyik legnagyobb szabású eseményének számít.
  • 783 – éves a legrégibb nagyszombati templom, a Szent Ilona-templomot 1238-ban emelték.
AMI MÉG ÉRDEKELHET