Napelemes, elektromos vízi taxik bambuszból

A Duffy London dizájnstúdió progresszív ötlettel változtatná meg a vízi közlekedést.

Fotó: Duffy London

A klímakrízis minden ágazatot új kihívások elé állít. Egy angol formatervező cég a tradicionális megoldásokra alapozó innovációkkal lépne előre a folyami hajózásban.

A brit Duffy London mérnöki iroda Hari Pontoon néven tervezett 15 férőhelyes, napelemes, bambuszból készült vízi járművet, amely akár 20 csomós (kb. 37 km/h) sebességre is képes. A modern technikákat a hagyományos bambuszfeldolgozással ötvöző vízi taxi teljes mértékben környezetbarát és fenntartható. Hogy ez pontosan mit jelent? Lézervágással és -illesztéssel építik össze a csónakot, míg a bambuszt több ezer éves módszerrel dolgozzák fel, emellett igyekeznek minél kevesebb károsanyag-kibocsátásával gyártani. A 98%-ban bambuszból épített jármű 60 lóerős elektromotorját napelem által, táplált 33 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátortelep látja el energiával.

Fotó: Duffy London

A Hari Pontoont a benzines motorcsónakok alternatívájának szánják és először az indonéz szigetvilágban tesztelik majd. Az első vízi taxikat a Balihoz tartozó apró szigeten, Nusa Penidán állítják majd forgalomba, egy ott épülő, környezetbarát hotel saját használatú járműveként. Indonéziában rengetegen függnek a jelenleg nagyon szennyező vízi közlekedéstől.

Ha a Hari Pontoon beválik, akkor olcsó, egyszerű és környezetbarát megoldást jelent majd, amit a későbbiekben a világ bármely pontján használható lesz, akár az olyan nagyvárosokban is, mint Párizs, Amszterdam vagy London, ahol a vízi közlekedés a mindennapok része.

Fotó: Duffy London


Fotó: Duffy London


Fotó: Duffy London


Fotó: Duffy London


Nusa Penida természeti csodái:

youtu.be

NUSA PENIDA (4K) - MOST BEAUTIFUL PLACE IN BALI
AMI MÉG ÉRDEKELHET