Látványosak és meglepőek a Nature inFocus verseny 2022-es díjazott fotói

Elképesztő természetfotókon a vadállatok világa – és az emberi tényező hatásai.

Fotó: Raj Mohan T

A Nature inFocus (Fókuszban a természet) fotóverseny 2022-es díjazottjai látványos ötvözetét nyújtják a vadvilág ritka momentumainak, illetve az emberek és a vadállatok együttéléséből fakadó konfliktusoknak.


Fotó: Massimo Giorgetta

A 2014-ben az indiai természetfotósok közösségi platformjaként létrehozott éves Nature inFocus verseny nagyon hamar jelentős nemzetközi megmérettetéssé nőtte ki magát – az idei kiírásra mintegy 21 ezer pályamű érkezett a világ minden részéről. „Minden évben újabb és újabb arcát látjuk a minket körülvevő természetnek, miközben a beérkező fotók rávilágítanak arra, milyen jelentős kihívásokat támaszt elénk a vadvilág megőrzése” – mondta Rohit Varma, a verseny egyik alapítója.

Fotó: Fernando Constantino Martínez Belmar


Az öt alapkategória – Állatportrék, Állatviselkedés, Környezetvédelem, Kreatív természetfotók és Állatok a természetes környezetükben – mellett az idéntől a teljes fotósorozatokra összpontosító Év fotósa díjjal is bővült a kiírás.

A legelső Év fotósa díjat a mexikói Fernando Constantino Martínez Belmar érdemelte ki.

A győztes portfólió a Balam – a maja dzsungel veszélyeztetett királya címet viseli, és egy jaguár történetét mutatja be, amely az erdőirtások miatt elveszítette természetes lakóhelyét és így rákényszerült arra, hogy bejárjon az emberek közé.

Fotó: Nejib Ahmed

Az idei díjazottak között számos további nagyszerű felvétel foglalkozik az életterüket elvesztő vadállatok és az azért felelős emberek interakciójával. A Környezetvédelem kategória győztese, Nejib Ahmed, az északkelet-indiai Asszám államban kapta lencsevégre, ahogy a helyiek fejvesztve menekülnek egy tigris elől, amelynek élettere szintén az erdőirtás miatt szűkül. „Az egyik helyi lakos megpróbált szembe szállni a falu közelébe tévedt tigrissel, végül kisebb sérülésekkel megúszta. Az állat visszamenekült az erdőbe, de a fotó megmutatja a védett tigrisek és az emberek konfliktusainak valóságát és kihangsúlyozza, hogy hatósági segítségre volna szükség arra, hogy a helyi közösségek megfelelően kezeljék ezeket a helyzeteket” – mondta a fotós.

Fotó: Kapil Sharma

A kategória egy másik díjazott fotója is Indiában készült, az északnyugati Gudzsarát államban, ahol a terjeszkedő farmok szintén kiszorítják a vadállatokat. Kapil Sharma felvételén két kóbor kutya támad egy indiai sülre – az emberekkel együtt érkező kutyák elszaporodása jelentős veszély az ottani vadállatokra.

Válogatás a díjazott fotók közül: 

Fotó: Magnus Lundgren


Fotó: KM Anand


Fotó: Lalith Ekanayake


Fotó: Lakshitha Karunarathna


Fotó: Joshua Barton


Fotó: Anirban Dutta


Fotó: Magnus Lundgren


Fotó: Jomtup Charoenlapnumchai


Fotó: Ashane Marasinghe


Fotó: Sandeep Das


Fotó: Alankritha Kalingarayar


Fotó: Mangesh R Desai


AMI MÉG ÉRDEKELHET