Őserdők nemcsak Amazóniában vannak, hanem a Felvidéken is!

Négy lenyűgöző erdőség, amelyben az ember csak ritka vendég.

Fotó: Shutterstock

Az őserdő szó hallatán általában a hatalmas kiterjedésű, áthatolhatatlan trópusi erdőkre gondolunk. Ám a kifejezés valójában olyan erdőségeket takar, amelynek az életébe még nem avatkozott be az ember, így zavartalanul élheti az életét minden más élőlény, a mikroorganizmustól a csúcsragadozókig.

​Bádonyi őserdő (Badínsky prales)

A Körmöci-hegység délkeleti részén lévő Bádonyi őserdő már 1913 óta védett területnek számít. Az erdő itt teljesen természetes formájában létezik, több mint 300 éve zajlott a környéken emberi tevékenység. A Bádonyi őserdőt döntően bükkfák alkotják, de lucfenyő, juharfa, kőris, szilfa és a jegenyefenyő is előfordul benne. Mivel a terület a nyilvánosság számára teljesen zárt, a Bádonyi őserdőbe csak szakmai tanulmányút keretében és túravezető kíséretében lehet belépni.

www.youtube.com

Badínsky prales (Badín / BB)

​Dobrocsi őserdő (Dobročský prales)

A Dobrocsi őserdőt az eredeti, több ezer éve alakuló erdők maradványainak megőrzése céljából ugyancsak 1913-ban nyilvánították védetté. Az őserdőben megfigyelhető az erdőfejlődés valamennyi stádiuma és fázisa – növekedés, optimális, öregedés, illetve megújulás és összeroppanás. Egy fejlődési ciklus 400 évig tart, miközben kialakulnak az őserdő jellegzetes jegyei. Szakértő túravezető kíséretében csak egy tanösvényen lehet végigsétálni, de így is fantasztikus látvány várja a látogatókat.

www.youtube.com

Dobročský prales - PRALESY SLOVENSKA (E05)

​Boky őserdő

A Boky őserdő ritka növény- és állatvilágának, valamint geológiai képződményeinek köszönhetően 1964 óta élvez védettséget. A területen található bükkösök, fenyvesek, tölgyesek a legjobban megőrzött szlovákiai őserdők közé tartoznak – a legidősebb tölgyek legalább 300 évesek. Az erdő több mint 70 madárfaj fészkelőhelye, és borz, hiúz és barnamedve is előfordul itt. A területen jelzett turistautak haladnak át, de végigsétálhatunk egy természettörténeti és természetvédelmi szempontú tanösvényen is.

www.youtube.com

Prales Boky - PRALESY SLOVENSKA (E03)

​Stužica őserdő

A bükkös őserdő Szlovákia legkeletibb csücskében található a Poloniny Nemzeti Parkban. 1965-ben nyilvánították rezervátummá, ez az ország egyik legértékesebb védett területe. A Stužica őserdő egyben a szlovákiai és az ukrajnai Kárpátok bükkösei közé tartozik, melyek 2007-től az UNESCO természeti világörökség listáját gazdagítják.Több mint 500 gomba- és 105 zuzmófaj, valamint számos endemikus, azaz kizárólag itt előforduló növényfaj él itt. Stužica területén piros jelzésű túraösvény vezet keresztül.

www.youtube.com

Prales Stužica - PRALESY SLOVENSKA (E01)
AMI MÉG ÉRDEKELHET