Isztambul kiütötte Párizst a leglátogatottabb úti célok első helyéről

Pedig a török nagyváros eddig a Top10-től is távol állt.

Fotó: Shutterstock
Párizs, New York, London – elsőre szinte biztosan ezeknek a városoknak a neve ugrik be, ha a turisták által leglátogatottabb helyekre gondolunk. A legfrissebb nemzetközi felmérés azonban rácáfol erre a sztereotípiára.

Az Euromonitor International adatai szerint 2023-ban jól teljesített a nemzetközi turizmus: az utak száma 38 százalékkal nőtt, ami nagyjából 1,3 milliárdos forgalmat jelentett. Ehhez alighanem az is hozzájárult, hogy utolsóként Kína is feloldotta a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozásokat, így a kínai turisták újra megjelentek a piacon. Nem véletlen, hogy a nemzetközi érkezések terén Hongkong (2495 %) és Bangkok (142 %) esetében volt a legnagyobb növekedés.

Fotó: Shutterstock

A 2023-as utazási toplista élén -viszont – némileg meglepő módon – Isztambul áll.

Törökország legnépesebb városában az előző évhez képest 26 százalékkal nőtt a külföldről érkezők száma, és összesen mintegy 20,2 millió turista kereste fel a „Nyugat és Kelet kapuját". Isztambul elsősége azért is nagyon váratlan, mert a 2022-es kimutatásban még csupán a 25. volt. Közben pedig az előző két évben győztes Párizs tavaly az ötödik helyre esett vissza.

London második helye viszont cseppet sem meglepő.

Az brit fővárosban 18,8 millió nemzetközi utazást jegyeztek fel 2023-ban, ami regisztráltak, ami 17 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A harmadik pozíciót a tech-fejlesztéseiről és felhőkarcolóiról ismert Dubaj szerezte meg mintegy 16,8 millió külföldi turistával, ami 18 százalékos növekedést jelent.

Fotó: Pixabay

Az Euromonitor kutatása alapján az utazók számára főként a gyors internet, a rugalmas foglalási lehetőségek, valamint a – távmunkások számának növekedése miatt – a nyugodt munkakörülmények voltak a legfontosabbak a célpontok kiválasztásakor. A legjobban teljesítő városok többsége pedig a zöld-beruházásokat, a fenntartható technológiákat és a tömegközlekedést fejlesztette a versenyképesség javítása érdekében. Az idei évre vonatkozó előrejelzések alapján a megélhetés drágulása és az infláció növekedése jelenti majd a legfőbb kihívást – így várhatóan a legtöbb utazó pénztárcabarát, jó ár-érték arányú desztinációkat fog választani.

​TOP10 LEGLÁTOGATOTTABB VÁROS:

  1. Isztambul (Törökország) 20,2 millió utazó
  2. London (Nagy-Britannia) 18,8 millió utazó
  3. Dubaj (Egyesült Arab Emírségek) 16,8 millió utazó
  4. Antalya (Törökország) 16,5 millió utazó
  5. Párizs (Franciaország) 15,5 millió utazó
  6. Hongkong (Hongkong) 14,7 millió utazó
  7. Bangkok (Thaiföld) 12,2 millió utazó
  8. New York (Egyesült Államok) 11,7 millió utazó
  9. Cancún (Mexikó) 10,8 millió utazó
  10. Mekka (Szaúd-Arábia) 10,8 millió utazó


AMI MÉG ÉRDEKELHET