5+1 városi kötelező – ezeket ne hagyjuk ki New Orleans-ban! (2. rész)

Akár hosszabb látogatást tervezünk New Orleans-ba, akár csak néhány óra eltöltését, látni- és felfedeznivaló bőven akad. Íme, mivel kezdjünk!

Fotó: Shutterstock

New Orleans a legizgalmasabb amerikai városok közé tartozik, hiszen a látogató itt egyszerre találja meg a francia, a spanyol, az afroamerikai és a karibi kultúra jegyeit.

AUDUBON ZOO

Ha kicsit már soknak tűnik a városi forgatag, kitűnő választás a helyi állatkert, ahol gyönyörű, zöld környezetben hűsölhetünk az egyébként roppant párás klímával rendelkező városban. Az állatkerti „sztenderdeken” túl itt akár még ritka fehér aligátorokat is lencsevégre kaphatunk.

STEAMBOAT NATCHEZ

A hajóparadicsom lehetőséget kínál arra, hogy különleges perspektívából is megcsodáljuk a várost: különösen a jeles napok környékén készülnek általában kétórás promramot nyújtó, múltidéző gőzhajós kirándulásokkal. Arra számítsunk, hogy az ételek ára a fedélzeten meglehetősen borsos, így a különlegességeket inkább máshol kóstoljuk meg.

MAGAZINE STREET

A Mississippi vonalát követő, meglehetősen hosszú utcában láthatjuk a legtöbb jellegzetes, színes New Orleans-i házat. Egyedi termékeket kínáló boltokból sincs itt hiány, ha tehát valami igazán különlegeset szeretnénk hazavinni szuvenírként, innen válasszunk ajándékot. Ha pedig megéheztünk a vásárlás és a séta közben, számtalan bárba és étterembe is betérhetünk.

MARDI GRAS

A New Orleans-i karnevál az Egyesült Államok legrégebbi ismert fesztiválja, amelynek népszerűsége megközelíti a velencei és a riói karneválét. Bár a Mardi Gras a legismertebb esemény, amelyet húshagyókedden rendeznek meg, bármilyen évszakban is járunk erre, egy-egy zenés-táncos utcai rendezvénybe biztosan belefutunk, hiszen minden évben több tucat parádét rendeznek a városban.

CITY PARK

A városi park 1300 hektáros területén találhatunk botanikus kertet, művészeti múzeumot és a gyerekek örömére vidámparkot is. Nemrégiben elkészült itt egy vízi park is, aki pedig aktív pihenésre vágyik, igénybe veheti a tenisz- és golfpályákat, de egy reggeli futás is maradandó élmény lehet a 800 éves tölgyfák árnyékában.

Ínyencségek és furcsa falatok

Fotó: PXhere

Van néhány hely és étel, amelyeket mindenképpen fel kell keresni és meg kell kóstolni, ha New Orleans-ben járunk. A French Marketen, vagyis a francia piacon helyi ételek közül szemezgethetünk; például aligátorhúst, ami elsőre bizarrnak tűnhet, de lényegében a magyar kolbászhoz hasonló ízvilágot takar. Helyi, embelematikus darab a grillezett osztriga, a Po’ Boys névre hallgató, marhahússal és tengeri herkentyűkkel teletömött szendvics, a húsos-rizses kreol ragu, a gumbo vagy a francia behatásból „itt maradt”, egyszerre kóser és vega beignet fánk – hogy csak néhányat említsünk.

A Bourbon Street éttermeit sokan kedvelik, de a kisebb üzleteket és boltokat se hagyjuk ki, ugyanis a karibi, a spanyol és a francia ízekkel is találkozhatunk a város utcáit járva.

AMI MÉG ÉRDEKELHET