New York pentru avansaţi – comori ascunse în Big Apple

Am adunat câteva programe și destinaţii care vor fi garantat incitante chiar și pentru fanii „avansaţi” ai New York-ului.

Foto: Matteo Catanese/Unsplash
Majoritatea oamenilor decid la prima lor vizită la New York: fie se îndrăgostesc pe viaţă de oraș, fie se întreabă cum pot admira alţii această metropolă zgomotoasă, murdară, neprietenoasă la prima vedere. Majoritatea vizitatorilor se încadrează în primul grup, dar ce putem face când deja am navigat până la Statuia Libertăţii, am urcat în vârful Empire State Building, am făcut poză cu taurul de pe Wall Street și ne-am plimbat în Central Park?

.

Trinity Place Bar & Restaurant

Foto: Trinity Place

Barul Trinity Place este situat într-o cameră care în trecut a funcţionat drept seif al unei bănci. Aceasta a fost construită de Andrew Carnegie în 1904, iar seiful creat aici a fost cel mai mare și mai rezistent din acea epocă. În mod neobișnuit, au fost construite uși la ambele capete, fiecare cântărind 35 de tone.

Adresă: 115 Broadway

Evolution Store

Foto: Evolution Store

În New York, un magazin trebuie să fie cât se poate de special pentru a ieși în evidenţă, dar Evolution Store sare peste acest obstacol. Pentru că aici nu se vând haine, suveniruri, alimente sau electronice, ci fluturi înrămaţi, cranii de animale, fosile și alte ciudăţenii legate de știinţele naturii.

Adresă: 687 Broadway

The Seaglass Carousel

Foto: Shutterstock

Majoritatea turiștilor coboară în Battery Park din Manhattan doar pentru a se urca pe barca cu destinaţia Statuia Libertăţii. Totuși, din 2015 există și aici o nouă atracţie genială: caruselul care evocă o atmosferă submarină! Oricine poate urca într-una dintre cele 30 de cabine speciale și se poate simţi ca și cum ar fi pe fundul mării. Proiectul comemorează faptul că aici, în Battery Park, a funcţionat New York Aquarium, înainte de a se muta în Coney Island.

Adresă: Battery Park

ADEVĂRATUL WINNIE THE POOH

Pe o parte a Bryant Park se află clădirea impunătoare a bibliotecii publice a orașului, unde în septembrie 2021 a fost deschisă expoziţia permanentă și gratuită „Treasures” (Comori). Vedeta colecţiei este ursuleţul primit de C. R. Milne în 1921, cu ocazia primei sale zile de naștere de la magazinul Harrods din Londra, și căruia ulterior i s-au alăturat și alte personaje de joacă. Aceste jucării l-au inspirat pe tatăl său, A. A. Milne, să scrie în 1926 „Winnie the Pooh”.

Adresă: 476 5th Avenue, Bryant Park

SHOPPING ÎN STIL PUNK

Foto: John Varvatos

La Bowery 315 se afla legendarul loc de concerte punk CBGB, închis în 2006. În locul lui găsim un magazin de modă, dar s-au păstrat multe graffiti-uri și relicve. Pe pereţi sunt afișe, detalii originale de pictură murală, difuzoare, iar în mijlocul zonei de vânzare a fost păstrată scena și chiar și echipamentul de percuţie – fiecare detaliu păstrează amintiri din trecut.

Adresă: 315 Bowery

PLIMBĂRI CU GHID

Foto: Matteo Catanese/Unsplash

PE RITMURI DE JAZZ

Gordon Polatnick a condus mult timp un club de jazz în New York, dar de câţiva ani încoace doar duce turiști în locurile sale preferate, în cele mai bune cluburi din Greenwich Village și Harlem. În timp ce putem găsi ușor și singuri localurile din Village, ca să descoperim locurile ascunse din Harlem merită să plătim un tur organizat de firma lui Polatnick, Big Apple Jazz.

EXPOZIŢIE SUBTERANĂ

Aproximativ 250 din cele 486 de staţii de metrou ale orașului se laudă cu opere de artă. Din 1985, compania de transport public își alocă 1% din veniturile din vânzări special pentru acest scop. Compania NYC Subway Tour a lui Darryll Reilly organizează tururi cu metroul, prezentând cele mai interesante lucrări.

ISTORIA GRAFFITI-URILOR

Reţeaua de metrou din New York este locul de naștere al graffiti-ului modern. Compania Grafftours organizează plimbări de câteva ore în Brooklyn și Manhattan, iar participanţii nu numai că obţin un curs rapid despre dezvoltarea, tendinţele și artiștii graffiti-ului dar, cu ajutorul ghizilor, dau și peste cele mai interesante piese ale genului.


AMI MÉG ÉRDEKELHET